Oblačno
15°
Bratislava
Soňa
28.3.2024
Je rozhodnuté: Dôchodcovia dostanú trináste dôchodky ešte pred letom
Zdielať na

Je rozhodnuté: Dôchodcovia dostanú trináste dôchodky ešte pred letom

BRATISLAVA / Politické rozhodnutie už padlo - trináste dôchodky dostanú seniori na Slovensku už pred letom. Minister financií prišiel so zmenou. Kým doteraz sa hovorilo o skoršom vyplatení časti mimoriadnych dôchodkov, aktuálne koalícia odobrila vyplatenie celej dávky.

Začalo to úvahami o predčasnej výplate vianočných dôchodkov - teda ich časti - rozhodnutie koalície je ale iné - mimoriadny dôchodok dostanú penzisti už pred letom a v plnej výške. "Navrhujeme posunúť výplatu 13. dôchodkov z toho vianočného termínu na skorší termín," povedal minister financií Igor Matovič. 

Stále sa ale bavíme len o tom, že pomocnú ruku pri rastúcich cenách potravín a energií dostane len skupina dôchodcov. Ohrozená chudobou je ale i veľká skupina rodičov samoživiteľov. Keďže o pomoci práve im hovorí opakovane i prezidentka. "Náklady na bývanie išli tak vysoko, že na reálny život a ostatné životné náklady, ostáva rodičom samoživiteľom veľmi málo," povedala prezidentka Zuzana Čaputová. 

"Treba pomôcť, uvedomujeme si to, ale presnú formu musíme nájsť. Je veľmi problematické identifikovať, že ktorí ľudia sú v núdzi," uviedol Matovič. Žiadne peniaze navyše sa nepozdávajú nie len Jednote dôchodcov ale ani opozícii, ktorá na parlamentnú schôdzu pripravuje návrh zákona o mimoriadnej valorizácií penzií. "Je to nehoráznosť. Predložili sme návrh zákona v súlade s požiadavkami Jednoty dôchodcov na mimoriadnu valorizáciu dôchodkov. Dôchodcovia potrebujú tie peniaze teraz," uviedol poslanec Erik Tomáš. 

"Nie sú ukrátení o navýšenie dôchodkov. Len je to posunuté v čase," povedal Matovič. "Chceme, aby dôchodcovia dostali tie finančné prostriedky a nie len presúvať peniaze z decembra na máj," uviedla Valéria Pokorná, Jednota dôchodcov. "Takýmto spôsobom, keď im posunieme 300 miliónov v máji, tak dôchodca bude na tom lepšie, ako je ten návrh, ktorý dávala Jednota dôchodcov," dodal Matovič. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy