Jasno
22°
Bratislava
Jarmila
28.4.2024
Deti sa pýtajú na svet aj počas bombardovania. V pivniciach nemocníc sa narodili stovky detí
Zdielať na

Deti sa pýtajú na svet aj počas bombardovania. V pivniciach nemocníc sa narodili stovky detí

KYJEV / Ukrajinskej metropole Kyjev hrozí obkľúčenie ruskými jednotkami. Život sa ale pýta na svet aj počas hrôzy a neustáleho bombardovania. Pod paľbou sa len v hlavnom meste Ukrajiny narodilo približne 400 bábätiek.

Stovky žien sa v ukrajinskom hlavnom meste postarali o malý zázrak. V metre, v podzemných úkrytoch, či pivničných priestoroch priviedli na svet svoje deti. Mnohé z nich ani len netušili, že sa tak stane práve počas vojnového stavu. "Tých detí sa za týždeň narodilo 400. To sú veci, ktoré sú úplne bežné, ľudské a povedzme, že aj krásne, ale v bojových podmienkach vo vojne," hovorí vojnový reportér Ján Husár. Podarilo sa mu zdokumentovať práve aj takéto zázračné momenty. Osobne bol pri pôrode jednej z mamičiek, ktorá porodila v podzemí jednej z nemocníc v Kyjeve. 

"Všetky tie deti sa narodili do vojny. Videl som nejaké dvojičky, asi 13 detí sa narodilo na tom mieste, kde som bol," opisuje Husár. 

​Bábätká prichádzajú na svet v priestoroch provizórnej pôrodnice. Nachádzajú sa tam sadrokartónové steny, postele, matrace, zdravotnícke pomôcky, inkubátor a nechýba dokonca ani podzemné vykurovanie. Hoci si mamičky svoj pôrod predstavovali celkom inak, ich deti sa tu narodia v sterilnom a teplom prostredí. "Nie je to priestor, ktorý by bol určený na niečo takéto, ale keďže je tá nemocnica novšia, tak je tam teplo a je to hlboko," opisuje Husár. 

Priestory sú rozdelené na niekoľko miestností. Kto mal aspoň kúsok šťastia, mohol byť aj priamo pri pôrode. "Dve-tri matky sú v jednej miestnosti, v tých väčších miestnostiach sú aj nejakí otcovia," dodáva. 

Pozrite si celý rozhovor s vojnovým reportérom Jánom Husárom, ktorý je od začiatku invázie v Kyjeve. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy