Polojasno
16°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Slavín pomaľovaný ukrajinskými farbami. Kritizovaná reakcia na vojnu
Zdielať na

Slavín pomaľovaný ukrajinskými farbami. Kritizovaná reakcia na vojnu

BRATISLAVA / Slavín, pomaľovaný farbami ukrajinskej vlajky, steny kaštieľa popísané výzvami na likvidáciu Putina a námestie v Bratislave, ktorému niekto zmenil názov. Aj takéto reakcie vyvoláva napadnutie Ukrajiny. Mnohé z nich už rieši polícia.

Žltým a modrým olejovým náterom pripomínajúcim ukrajinskú vlajku niekto do rána pomaľoval pamätník na Slavíne. Ide o pietne miesto, kde sú pochovaní príslušníci Červenej armády, ktorí padli pri oslobodzovaní Bratislavy. Mimochodom, niektorí z nich sa narodili aj na Ukrajine.

​"Došlo k poškodeniu jednak hrobov a hrobových miest a dôležitá vec je, že je to zároveň aj Národná kultúrna pamiatka SR," konštatoval Robert Kovač, riaditeľ pohrebníctva Marianum. 

Páchateľom hrozí odňatie slobody na 3 tri až 8 rokov. "Škoda je zhruba 8 až 10 tisíc eur," uviedol Kovač. Podľa informácií TV JOJ polícia sleduje stopy aj na sociálnych sieťach a stále je tu otázka, či ide o vyjadrenie podpory Ukrajine alebo o provokačný čin. Za ten možno považovať aj to, že v bratislavskej Petržalke niekto na mnohých miestach pozmenil názov Námestie hraničiarov na námestie ukrajinských hraničiarov. Otázne je, čo tým myslel. "To vyznie ako propaganda Ruska, pretože hraničiari v čase komunistického režimu zabíjali všetkých ľudí, ktorí sa snažili prejsť cez Československo - rakúsku hranicu," konštatovala hovorkyňa mestskej časti Mária Halašková. 

V obci Liptovský Ján niekto už po druhý raz popísal steny a plot kaštieľa výzvami proti Rusku a jeho najvyššiemu predstaviteľovi. Neznámy páchateľ navyše poškodil pamätník v Bystrej padlým vojakom Červenej armády tým, že podpálil veniec na ňom. "Tak bolo tam aj osem Ukrajincov, boli tam aj Rusi. Vidím to dosť ako hanebné," povedal Juraj Filo, starosta obce Liptovský Ján. Aj v tomto prípade už koná polícia.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy