Jasno
21°
Bratislava
Jarmila
28.4.2024
Minister Vlčan o korupčnom gangu: Vďaka systému "našich ľudí" profitovali
Zdielať na

Minister Vlčan o korupčnom gangu: Vďaka systému "našich ľudí" profitovali

BRATISLAVA / Doteraz nenápadný Ústredný kontrolný a skúšobný ústav poľnohospodársky sa asi dostane do povedomia. Podarilo sa totiž odhaliť organizovanú zločineckú skupinu, ktorá dlhodobo profitovala na obchodovaní s certifikátmi tohto ústavu. Tie sú potrebné na vývoz biologického tovaru.

Podstata neprávostí má byť v tom, že od roku 2008 mali desaťtisíce kamiónov vyvážať nevedno čo, avšak odobrené pečiatkou tohto ústavu. "Deklarované boli kvety, ale keďže ten inšpektor fyzicky nebol pri tom kamióne a neskontroloval jeho obsah, my nevieme, čo sa v tých kamiónoch mohlo prepravovať," vysvetlil spôsob korupcie minister pôdohospodárstva a rozvoja vidieka, Samuel Vlčan. 

Mohli prevážať kvety, ale aj hocičo iné

Inými slovami, predovšetkým do Ruska tak mohli odchádzať tisíce kamiónov s hocičím. Prípadne niektoré kamióny ani neprechádzali cez naše územie, mali však slovenský certifikát. Konanie niektorých kolegov v žilinskej pobočke si všimol nový riaditeľ ústavu Ján Berceli. "Jeden fyto-inšpektor vydá 30 maximálne 50 certifikátov mesačne, tak dvaja štátni zamestnanci vydávali 500 až 800 mesačne, a bolo mi to podozrivé," konštatoval generálny riaditeľ ÚKSÚP, Ján Berceli. 

Na ilegálne certifikáty lákali aj nového riaditeľa

Skupina bola natoľko sebavedomá, ba až drzá, že aj nového riaditeľa oslovili s ponukou na pokračovanie biznisu. On sa ale obrátil na políciu. "Nebola to žiadna sranda, lebo ten gang bol veľký, už to robili 13 rokov," informoval nový riaditeľ Berceli. Tento prípad z agrosektora nie je ojedinelý, pretože v minulosti sme informovali o korupčných schémach v platobnej agentúre, v pozemkovom fonde, problémy boli aj v štátnych lesoch, či v agrokomplexe. "Rôzne zločinecké skupiny vďaka systému našich ľudí a podpore bývalých vlád profitovali," reagoval minister Vlčan. 

Kauza Dobytkár

Zrejme najznámejší je korupčný škandál Dobytkár. Za vlád Smeru a SNS sa mali masívne rozkrádať peniaze v pôdohospodárskej platobnej agentúre. Obžalovaní síce už čakajú na súd, doteraz to má negatívne dopady aj na slušných farmárov. "Stále sú krátené platby na Slovensku práve kvôli kauze Dobytkár o 25 percent," uzavrel europoslanec Ivan Štefanec (KDH). 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy