Jasno
15°
Bratislava
Blažena
11.5.2024
Heger: Kollára sa na jeho nehlasovanie za zmluvu s USA rád opýtam
Zdielať na

Heger: Kollára sa na jeho nehlasovanie za zmluvu s USA rád opýtam

BRATISLAVA / Prezidentka Zuzana Čaputová svojim podpisom v stredu (9.2.) uviedla do platnosti obrannú zmluvu so Spojenými štátnymi americkými po tom, čo ju parlament odobril v tesnom hlasovaní. Eduard Heger o deň neskôr v Ranných novinách TV JOJ reflektoval na túto udalosť a pridal svoje názory na opozíciu či vlastných koaličných partnerov.

Predseda vlády bol jedným z hlavných proponentov paktu a jej úspech v národnej rade vníma nanajvýš pozitívne. "Dohoda nám prináša posilnenie bezpečnosti a suverenity. Ruská federácia siahla na časť ukrajinského územia a zabrala Krym. Na Slovensku chceme, aby sme mali celistvosť a nikto niečo podobné neurobil. Takisto dostaneme sto miliónov dolárov na prestavbu našej infraštruktúry," uviedol.

Práve pomoc s technikou je jednou z podceňovaných stránok zmluvy. "Prvotný tréning vykonajú americkí vojaci, no je nutné povedať, že v tomto momente máme na Slovensku takmer tridsať Rusov, ktorým platíme za to, že nám obsluhujú MiGy. Stojí nás to 50 miliónov eur ročne, pri Američanoch to tak nebude," povedal premiér a pripomenul, že nevýhodné podmienky boli vybavené za predchádzajúcej vlády.

Jej trojnásobný predseda je dnes lídrom najväčšej a zrejme aj najhlasnejšej opozičnej strany, pričom jeho radikalizácia druhého najvyššieho ústavného činiteľa trápi. "Róbert Fico je schopný spájať sa s extrémistami, popieračmi holokaustu. Je to veľmi zlý signál voči našim partnerom, sme súčasťou NATO a Európskej únie, oni nás ťahajú von," vyhlásil.

Znova zároveň obvinil mimovládne strany zo zavádzania verejnosti a úmyselného iniciovania konfliktov. "Schválenie zmluvy je víťazstvom zdravého rozumu. Opozícia vyvolala v ľuďoch falošný strach a neistoty, polarizovala spoločnosť svojimi klamstvami v zásadných otázkach ako je bezpečnosť našich občanov," uviedol Heger a pokračoval: "Násilie a agresia nepatria do 21. storočia, vidíme ako sa vedia správať, sú jednoducho schopní všetkého, toto má byť alternatíva? Je to silný odkaz aj pre občanov. Politickú kultúru máme kam zdvíhať, aj ja sa ju snažím svojimi vyjadreniami budovať."

Poslancom sa navyše podarilo svojim vyvádzaním zapríčiniť medzinárodnú aféru, ukrajinská vláda si od nás za obliatie a pokrčenie ich štátneho symbolu vyžiadala ospravedlnenie. "Opozícia sa správala arogantne voči vlajke nášho dobrého suseda a partnera. Ako by sa nám páčilo, ak by to niekto urobil tej slovenskej? Poškodzujú dobré meno krajiny a je na ich svedomí, aby sa takto nesprávali," skritizoval členov strany Mariána Kotlebu predseda vlády.

Heger o zmluve: Ide o veľký signál

Premiér odpovedal aj na otázky týkajúce sa významu samotnej zmluvy, vidí ho hlavne v prevencii. "Ide o veľký signál, obrana stojí na odstrašení súpera. Keď nejaká krajina vidí, že máte pri sebe silných spojencov, len tak si na vás netrúfnu. Sme posledná krajina na východnom krídle aliancie, ktorá sa takto uzavrela a zabezpečila si hranicu. Tu vidíte, že naša suverenita a bezpečnosť bola zabezpečená," vysvetlil.

Konflikty však vznikli aj v koalícii, medzi partnerskými politikmi neplánovala zhoda. Voľby o dohode sa zdržal aj predseda parlamentu. "Kto chcel, zahlasoval za a každý musí so svojim svedomím vedieť, prečo ju podporil alebo nepodporil. S Borisom som ešte nehovoril, rád sa ho na to opýtam," avizoval debatu premiér. Neodpustil si ale menšiu paľbu do vlastných radov, ktorú napríklad zo strany Igora Matoviča smerom na lídra strany Sme rodina, často nevidíme.

"Každá strana zastupuje svoju voličskú základňu a chápem, že politik sa snaží zastupovať jej názory. Preto sa pri diskusii môže vyskytovať polarizácia. Povinnosťou každého politika je ale v kľúčových otázkach vedieť vysvetliť svoj postoj, pri obrannej zmluve bolo potrebné povedať, že sa niet čoho báť. V tomto prípade mohli aj niektorí koaliční partneri vysvetliť situáciu lepšie," naznačil Heger.

O obsahu zmluvy sa vyrojili mnohé dezinformácie. Neobmedzený pohyb a aktivity cudzích vojsk na našom území podľa neho nehrozia. "Je to rámcová zmluva, akékoľvek ďalšie cvičenia sa budú schvaľovať vo vláde a v parlamente a bude sa o nich rokovať ad hoc," jasne osvetlil predseda vlády.

Zrejme najjednoznačnejšie sa k dohode vyjadril minister obrany, ktorý v poslednej dobe čelí osobným útokom a vyhrážkam. "Ak sa ma pýtate na jadrové zbrane, odpovedám: nebudú! Ak sa ma pýtate na americké základne na Slovensku, odpovedám: nebudú! Ak sa ma pýtate na možnosť, že budú zo Slovenskej republiky organizované útoky na Rusko, odpovedám: nebudú!" uzavrel Jaroslav Naď.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy