Zatiahnuté, dažďové prehánky
10°
Bratislava
Vojtech
23.4.2024
Zomrel Eduard Kukan, trojnásobný minister zahraničných vecí
Zdielať na

Zomrel Eduard Kukan, trojnásobný minister zahraničných vecí

BRATISLAVA Vo veku 82-rokov zomrel bývalý trojnásobný minister zahraničných vecí Eduard Kukan. Jeho život vyhasol na akademickej pôde. Bol europoslancom, kandidoval aj na funkciu prezidenta Slovenskej republiky. Aj vďaka jeho pričineniu sme v Európskej únii.

​Vo štvrtok, 10. februára, zomrel slovenský politik Eduard Kukan. Podľa informácií TV JOJ je príčinou srdcové zlyhanie.

Na pamiatku exministra Kukana sprístupní rezort kondolenčnú knihu

Rezort diplomacie sprístupní na pamiatku bývalého trojnásobného šéfa slovenskej diplomacie Eduarda Kukana kondolenčnú knihu. V tlačovej správe o tom informoval komunikačný odbor Ministerstva zahraničných vecí a európskych záležitostí SR.

Kondolenčná kniha bude sprístupnená v Kongresovej sále MZVEZ SR v piatok 11. februára od 12. hodiny do 16. hodiny a v pondelok 14. februára od 9. hodiny do 11. hodiny a popoludní od 14. do 16. hodiny. „Zápis do kondolenčnej listiny je možný aj elektronickou formou na webstránke www.mzv.sk/eduardkukan a na emailovej adrese kondolenciaministerkukan@mzv.sk,“ spresňuje ministerstvo.

Kandidoval na prezidenta a bol aj europoslancom 

V rokoch 1994 a 1998-2006 bol trojnásobným ministrom zahraničných vecí SR. V rokoch 2009 a 2014 až 2019 bol zvolený za europoslanca. Pôsobil aj ako podpredseda politickej strany SDKÚ - DS. V roku 2004 neúspešne kandidoval na funkciu prezidenta Slovenskej republiky.

Čestný doktorát z Ameriky

V roku 1964 absolvoval Moskovský štátny inštitút medzinárodných vzťahov, kde sa naučil aj swahilčinu. Titul doktor práv získal na Právnickej fakulte Karlovej univerzity v Prahe. V roku 1993 mu americká Upsala College (štát New Jersey) udelila čestný doktorát práv.

Archívne video Eduarda Kukana:

​Na úmrtie Eduarda Kukana reagujú aj politici 

Pamiatku zosnulého Eduarda Kukana si členovia vlády pripomenuli a uctili minútou ticha na dnešnom online rokovaní vlády. Informoval o tom tlačový a informačný odbor Úradu vlády SR. Vláda SR vyjadrila manželke Eduarda Kukana a celej jeho rodine úprimnú sústrasť. Podľa premiéra Eduarda Hegera bol Kukan diplomat vysokých kvalít, ktorý zosobňoval slušnosť i rozhľad.

Správa o úmrtí Eduarda Kukana ma hlboko zasiahla. Bol to výnimočný človek a diplomat, ktorý stál pri zrode našej zahraničnej služby. Práve on bol pri zásadných rozhodnutiach, ktoré umožnili náš vstup do EÚ a NATO a bol to práve on, kto má zásluhu na tom, že sa dnes môžeme oprieť o tieto základné piliere našej zahraničnej politiky. Eduard Kukan bol inšpiráciou pre celé generácie diplomatov a som rád, že som mal tú česť udeliť mu minulý rok medailu za zásluhy o slovenskú diplomaciu. Touto cestou chcem vyjadriť úprimnú sústrasť jeho manželke Zdenke a celej rodine Eduarda Kukana,” vyhlásil Ivan Korčok.  

Na svojom facebookovom profile sa vyjadrila aj Lucia Ďuriš Nicholsonová: "Zomrel pán politik Eduard Kukan. Úprimnú sústrasť rodine." 

Na adresu Eduarda Kukana sa vyjadril aj europoslanec Ivan Štefanec: "Eduard Kukan bol elegán, rovný chlap a dobrý kamarát, s ktorým som dlho spolupracoval. Na jeho rady a na naše rozhovory nikdy nezabudnem. Dnes v modlitbe myslím na neho aj na jeho rodinu." 

Eduard Kukan pôsobil aj ako odborný asistent vysokej školy. Na jeho smrť reagovala aj Univerzita Komenského v Bratislave. 

"Posledný rok je, žiaľ, poznačený odchodmi významných osobností slovenského politického a spoločenského života. Jednou z nich bol aj Eduard Kukan. Asi málokto bol na Slovensku známejšou osobnosťou v oblasti diplomacie a zaslúžil sa o jej rozvoj tak ako on. V časoch Česko-Slovenska pracoval na ministerstve zahraničných vecí v Prahe, pôsobil na niekoľkých veľvyslanectvách v zahraničí a bol tiež stálym predstaviteľom ČSFR pri Organizácii Spojených národov v New Yorku," napísal na svojom facebooku minister školstva Branislav Gröhling. 

Úprimnú sústrasť vyjadrila aj Veronika Remišová: "Smutná správa. Zomrel trojnásobný šéf slovenskej diplomacie Eduard Kukan. Slovensko prišlo o veľkého človeka, rozhľadeného politika a vysoko profesionálneho diplomata. Bol to práve Eduard Kukan, ktorý na poste ministra zahraničných vecí dotiahol do úspešného konca ťažké rokovania o vstupe Slovenska do EÚ a NATO. Týmto sa navždy zapísal do slovenskej histórie." 

Na svojom facebooku sa vyjadril aj Richard Sulík: "Odpočívajte v pokoji, pán Eduard Kukan. Ďakujem za spoločné chvíle strávené v europarlamente."

"Eduard Kukan prispel k zjednoteniu politickej scény na Slovensku. On bol takým tmelom, ktorý držal pokope politiku. Prispel významne aj k tomu, že sme sa sformovali do volieb a k tomu, aby sme lepšie zapadli do Európy. Pamätám si ho ako skvelého kamaráta, ktorý bol do koča aj do voza," povedal Mikuláš Dzurinda. 

Úprimnú sústrasť vyjadril aj predseda politickej strany Dobrá voľba Tomáš Drucker: "Pre mňa má takto vyzerať slušnosť, odbornosť a autorita. V politike veľmi vzácne. Eduard Kukan nás opustil. Zbohom, odpočívajte v pokoji PÁN Kukan." 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy