Polojasno
22°
Bratislava
Žofia
15.5.2024
Reakcie na Vlhovej zlato: Bolo to naozaj veľkolepé, napísala Shiffrinová
Zdielať na

Reakcie na Vlhovej zlato: Bolo to naozaj veľkolepé, napísala Shiffrinová

SLOVENSKO / Petra Vlhová sa stala olympijskou víťazkou v slalome na zimných hrách v čínskom Pekingu. V súčte oboch kôl zdolala o 8 stotín sekundy striebornú Rakúšanku, Katharinu Liensbergerovú a o 12 stotín bronzovú Švajčiarku, Wendy Holdenerovú. Vlhová ziskom olympijského zlata skompletizovala zbierku najväčších športových úspechov v zjazdovom lyžovaní, keďže predtým už mala v kapse zisk veľkého krištáľového glóbusu za celkový triumf vo Svetovom pohári, dva malé glóbusy za sezónne triumfy v slalome aj titul majsterky sveta v obrovskom slalome. Na jej víťazstvo na olympijských hrách okamžite reagovali známe osobnosti aj politici.

Dvadsaťšesťročná Liptáčka dosiahla najväčší športový úspech v kariére po mimoriadne dramatickom slede udalostí. V druhom kole ale neuveriteľne zabojovala a najrýchlejšou jazdou si ponechala medailovú nádej. Pomohlo jej aj to, že staviteľom druhého kola bol jej tréner Mauro Pini. Napokon sa jej to splnilo najlepším možným spôsobom a ani jedna zo siedmich súperiek, ktoré štartovali za ňou, ju už nepredstihla. 

Gratulácie na seba nenechali dlho čakať

Najviac sa z Petrinho víťazstva tešila jej rodina. Jej otec, Igor Vlha sa vyjadril, že je neskutočne hrdý na svoju dcéru. "Veril som v medailu, no bolo to nesmierne ťažké. Peťa to zvládla, klobúk dole pred celým tímom. Je to strašne krásne," vyjadril sa. ​Z veľkého úspechu Petry Vlhovej boli nadšení aj jej športoví kolegovia. "Historicky prvá medaila pre Slovensko v lyžovaní a hneď zlatá. Bravo Petra, gratulujem, sledovať to bolo top," vyjadril sa na sociálnej sieti slovenský reprezentant v zjazdovom lyžovaní, Adam Žampa. Našou trojnásobnou olympijskou víťazkou je bývalá reprezentantka v biatlone, Anastasia Kuzminová. Tá taktiež vyjadrila svoju radosť z Petrinej výhry. "Petra Vlhová, vitaj v "klube"," napísala na svojej sociálnej sieti. Ku gratulantom sa pridal aj slovenský atlét a olympijský víťaz, Matej Tóth. Teraz, ako riaditeľ Vojenského športového centra Dukla Banská Bystrica, poslal Petre po jej jazde správu: "Že sú najlepší, celý tím a Peťa ukázala obrovskú hlavne mentálnu silu. Je to pani športovkyňa a blahoželám jej." "Je to skvelá správa, zo srdca to Peti prajem. Svojou dravosťou a svojou jazdou to dotiahla na prvé miesto," vyjadril sa aj slovenský bežec a tréner Marcel Matanin.

Aj sklamaná Shiffrinová zablahoželala olympijskej víťazke

Adeptkou na olympijské zlato v obrovskom slalome aj slalome, bola aj Mikaela Shiffrinová, ale oba jej pokusy sa skončili už po niekoľkých sekundách. Líderka slalomovej histórie prešla len cez štyri bránky prvého kola, ktoré postavil jej tréner Mike Day a predčasne zahodila svoju šancu na druhé olympijské zlato. Aj napriek jej zlyhaniu a sklamaniu z pretekov, zagratulovala na svojej sociálnej sieti jej súperke Petre Vlhovej a jej tímu k víťazstvu: "Môžem vystúpiť z môjho malého sveta, ktorý je momentálne pohltený sebaľútosťou, aby som uznala, že dnes to bolo naozaj veľkolepé. Blahoželám Petre Vlhovej a jej tímu."

Prezidentka poďakovala za reprezentáciu Slovenska

Prezidentka Slovenskej republiky, Zuzana Čaputová, sa k Petrinmu víťazstvu vyjadrila, že je hrdá na našu reprezentantku a poďakovala jej za reprezentáciu krajiny. "Gratulujem k olympijskému zlatu v slalome a ďakujem, za fantastickú reprezentáciu Slovenska. Som na Petru Vlhovú veľmi hrdá. Ďalším našim športovcom a športovkyniam držím palce, pri ich výkonoch v Pekingu," napísala na sociálnej sieti. Ticho neostali ani naši politici, premiér Eduard Heger, vyjadril svoje nadšenie z našej prvej olympijskej medaily v zjazdovom lyžovaní: "Povzbudivé správy nesmú zanikať, obzvlášť v dnešných časoch. Petra Vlhová predviedla opäť famózny výkon a Slovensko môže byť na ňu právom hrdé. Je to jej prvá medaila na olympijských hrách, ale aj pre slovenské zjazdové lyžovanie. Teším sa, že máme na OH prvý úspech pre našu krajinu. Petra, veľká vďaka." "Pripájam sa k blahoželaniam z celého Slovenska a sveta a ďakujem Petre Vlhovej, že zabojovala za Slovensko a ukázala, že je kráľovná na lyžiach," vyjadrila sa na sociálnej sieti Denisa Saková, poslankyňa NR SR a bývalá štátna tajomníčka na ministerstve vnútra.
Svoje nadšenie neskrýval ani štátny tajomník pre šport na Ministerstve školstva, vedy, výskumu a športu SR, Ivan Husár, ktorý medailovú jazdu Petry Vlhovej vtipne okomentoval: "Petra Vlhová systémom Tom a Jerry získala v Pekingu zlato v slalome." Taktiež sám minister školstva, vedy, výskumu a športu Branislav Gröhling, pogratuloval Petre k jej úspechu.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy