Polojasno
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Bratislavu čaká veľké dopravné obmedzenie: Diaľničiari uzatvoria tunel Sitina
Zdielať na

Bratislavu čaká veľké dopravné obmedzenie: Diaľničiari uzatvoria tunel Sitina

BRATISLAVA / Národná diaľničná spoločnosť počas posledného februárového víkendu uzavrie diaľničný tunel Sitina. Dôvodom je výmena centrálneho riadiaceho systému. Tunel bude v oboch smeroch uzavretý na 54 hodín.

Ak môžete, tak po Bratislave od 25. februára až do 28. februára nejazdite. Aj to je odporúčanie Národnej diaľničnej spoločnosti a aj polície. Môže za to najväčšia uzávera tunela Sitina od jeho vzniku. V čase spomínaného termínu môžu vodiči využiť dve obchádzkové trasy. Prvá sa týka tranzitnej a ďalšia miestnej dopravy. "Hlavná činnosť bude spočívať v tom, že zabezpečíme plynulosť cestnej premávky najmä po tých obchádzkových trasách," informuje riaditeľ Dopravného inšpektorátu Krajského riaditeľstva policajného zboru v Bratislave Milan Pilip. 

​Výber termínu diaľničiari naplánovali práve na začiatok jarných prázdnin. Podľa ich zistení je intenzita dopravy v spomínanom čase najnižšia. "Táto uzávera bude slúžiť na to, aby sme centrálny riadiaci systém mohli modernizovať a vymeniť, čiže dôjde ku kompletnej výmene celého riadiaceho systému," uviedol člen predstavenstva Národnej diaľničnej spoločnosti Peter Peťko. 

Centrálny riadiaci systém prostredníctvom svetelných tabúľ informuje vodičov, ak sa stane v tuneli nehoda, uviazne v ňom auto, prípadne je kolóna. A práve spomínaná technológia sa má vďaka jeho modernizácii ešte viac zlepšiť. "Momentálne to funguje na operátoroch a majú vlastne, ako keby dva samostatné systémy vedľa seba, kde manuálne musia sledovať dopravu a na základe ich manuálneho zásahu, následne potom menia dopravu," hovorí Peťko. Cena spomínanej modernizácie aj so štvorročným servisom je približne 700-tisíc eur. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy