Jasno
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Mimoriadna schôdza sa skončila konfliktom: Smer obviňuje koalíciu z arogancie, koalícia tvrdí, že opozícia vykrikuje
Zdielať na

Mimoriadna schôdza sa skončila konfliktom: Smer obviňuje koalíciu z arogancie, koalícia tvrdí, že opozícia vykrikuje

BRATISLAVA / Mimoriadna schôdza Národnej rady SR k cenám energií a vojenskému cvičeniu Saber Strike sa síce podarilo otvoriť, ale so schválením programu to bolo horšie. Parlament sa k programu schôdze, ktorú iniciovala opozičná strana Smer-sociálna demokracia (Smer-SD) a poslanci okolo nezaradeného poslanca Tomáša Tarabu postavil odmietavo. Reaguje Šipoš

Opozícia žiadala prijať uznesenie parlamentu k vážnym sociálnym dopadom výrazného rastu cien energií a základných potravín. Podľa poslancov Smeru-SD je zarážajúce, že vláda z vlastnej iniciatívy nepredkladá na rast cien žiadne relevantné krízové manuály.

Druhým bodom programu malo byť prijatie uznesenia o odložení termínu konania spoločného cvičenia Saber Strike 2022 jednotiek USAREUR-AF a Ozbrojených síl SR. Strana Smer-SD nedávno vyhlásila, že cvičenie sa má odložiť, pretože SR by nemala prispievať k eskalácii medzinárodného napätia.

Postup koalície popudil poslancov Smer-SD, ktorá vládu obvinila z arogancie. „Už od jesene upozorňujeme veľmi tvrdo na to, čo sa bude diať na jar 2022, že budeme svedkami obrovských sociálnych nepokojov. Tiež sme boli svedkami cenových výkyvov a ak tieto cenové výkyvy boli, tak sme na ne reagovali. Viete, že sme znižovali DPH na základné potraviny z 20 percent na 10 percent. Viete, že sme realizovali plynové vratky. Viete, že sme robili celú sériu rokovaní s Úradom pre reguláciu sieťových odvetví, vymenoval Robert Fico.

Podľa Smeru-SD vláda zaostáva za okolitými krajinami a namiesto akéhokoľvek programu vláda arogantne oznamuje ľuďom, aby išla nakupovať do Poľska alebo Maďarska, lebo škody spôsobené takto nebudú také veľké, ako kedy museli znížiť DPH.

 

Šipoš tvrdí, že opozícia len vykrikuje

Podľa šéfa poslaneckého klubu OĽaNO robí koalícia všetko, čo môže. Poslanec Michal Šipoš tvrdí, že ani v okolitých krajinách, ako je Maďarsko či Poľsko, nie je záruka, že opatrenia povedú k zníženiu cien. Koalícia podľa neho nezvažuje zníženie DPH, ale skôr kompenzácie cien. 

Peter Pellegrini chce odvolávať Igora Matoviča​

Svoj plán predstavil expremiér a líder Hlasu-SD na tlačovej konferencii, ktorá sa konala krátko pred poludním. Už vtedy bolo jasné, že koaliční poslanci program schôdze nepodporia. Pellegrini uviedol, že ajk vláda nepredloží do konca budúceho týždňa opatrenia na zmiernenie cien energií a potravín, tak jeho strana bude v parlamente iniciovať odvolanie ministra financií a bývalého premiéra Igora Matoviča (OĽaNO).

Najčítanejšie správy