Oblačno
24°
Bratislava
Florián
4.5.2024
5 rád, ako podnikať efektívnejšie
Zdielať na

5 rád, ako podnikať efektívnejšie

Zdroj: pexels.com

INZERCIA /

Pocit stagnácie v podnikaní zažilo už veľa podnikateľov. Trh a spoločenská situácia sa neustále menia. Je tak dôležité zostať dynamický, flexibilný a nebáť sa zmien. Ako sa s nimi vysporiadať a posunúť biznis na vyššiu úroveň? Každé podnikanie sa dá zefektívniť. Prečítajte si zopár dobrých rád, ako na to.

Stanovenie reálnych cieľov

Dobre stanovené ciele vám pomôžu ujasniť si, kam sa chcete v podnikaní uberať. Už na začiatku podnikania by ste si mali určiť jeden hlavný cieľ a niekoľko menších, ktoré vám ho pomôžu dosiahnuť.

Stanoviť by ste si ich mali podľa princípu SMART – teda majú byť špecifické, merateľné, akceptovateľné (dosiahnuteľné), reálne a termínované (časovo ohraničené).

Nereálne stanovené ciele vám môžu pri podnikaní viac uškodiť, ako pomôcť. Takisto pamätajte na to, že musia byť zrozumiteľné a jasné nielen pre vás, ale aj pre každého zamestnanca, ktorý vám s ich dosiahnutím pomáha.

Potrebné je aj ich časové ohraničenie. Ak sa vám ich za určité obdobie nepodarí naplniť, budete vedieť, že potrebujete v podnikaní niečo zmeniť alebo ciele preformulovať.

pexels.com

​Investovanie do vzdelávania zamestnancov

Vaši zamestnanci by sa mali v práci cítiť komfortne a takisto by im nemala chýbať možnosť profesijne rásť. Oni sú jedným z hlavných faktorov, ktoré reprezentujú vašu firmu. Spoľahlivý a stabilný tím pomôže vášmu podnikaniu rásť.

Väčšina zamestnancov odchádza z firiem vtedy, keď si želajú povýšenie, no nemajú žiadne možnosti. Ak nedostanú dostatočný priestor na rast a vzdelávanie, začnú byť frustrovaní a nakoniec podajú výpoveď. Neustály príchod a odchod zamestnancov však spomaľuje chod firmy. Predsa len nejaký čas trvá, kým sa noví ľudia zaučia a pochopia všetky procesy.

Odchod zamestnanca s kľúčovými vedomosťami, ktoré podnik potrebuje, aby mohol rásť, znamená stratu intelektuálneho kapitálu. Hlavnou konkurenčnou výhodou sú neustále inovácie, učenie sa a schopnosť prispôsobovať sa zmenám, ktorá vychádza práve z ľudských zdrojov v podniku.

Efektívnejšia distribučná logistika

Jedným zo spôsobov, ako dosiahnuť efektívnejšie zásobovanie a distribúciu, je presnejšie plánovanie a projektovanie logistiky. Dopomôcť by k tomu malo zavedenie prognostickej analytiky, ktorá na základe relevantných dát dokáže predpovedať budúce výkyvy a výpadky vo firme. Dá sa vďaka tomu predísť nedostatku tovarov.

Ďalšou možnosťou je využívanie palivovej karty. Zjednoduší vám účtovníctvo, pretože si nemusíte odkladať bločky za tankovanie. Za pohonné hmoty celého vášho vozového parku zaplatíte len dvakrát mesačne na faktúru. Navyše na ne môžete získať fixnú zľavu.

pexels.com

Zlepšenie viditeľnosti a dostupnosti pre zákazníkov

Na to, aby firma zarábala, musí byť dostupná a viditeľná pre svojich zákazníkov. Či už ide o menší podnik, alebo o veľkú spoločnosť, mali by ste si nájsť relevantné nástroje, ktoré vám to pomôžu dosiahnuť.

Väčšina spotrebiteľov si v dnešnej dobe vyhľadáva produkty alebo firmy online. Správne nastavená SEO stratégia dopomôže k viditeľnosti na popredných miestach vo vyhľadávači. Ak je vaša spoločnosť viac lokálna, aj taká maličkosť ako vyplnený profil na Google My Business, dokáže prilákať nových zákazníkov.

Zviditeľniť sa dá aj pomocou sociálnych sietí. Je ale dôležité si najskôr uvedomiť, či sú relevantné pre cieľovú skupinu, ktorú chcete osloviť.

Zefektívnenie procesov vo firme

Optimalizáciou procesov sa firmy snažia predchádzať opakovaným chybám. Prvým krokom pri zefektívňovaní je ich identifikácia. Najskôr ich treba dobre popísať. Nájdete tak chyby, ktoré treba odstrániť.

Potom sa zamyslite, ktoré pre vás majú najväčšiu pridanú hodnotu. Tým by ste mali venovať najväčšiu pozornosť. Dôležitým krokom je aj uvedomenie si, pri ktorých procesoch zamestnanci trávia najviac času a prečo.

Najlepšie optimalizáciu dosiahnete, ak na nej nebude pracovať len vrcholový manažment, ale aj zamestnanci, ktorí sa na chode firmy priamo podieľajú. Lepší prehľad vo všetkých procesoch a projektoch vám zabezpečia nástroje na projektový manažment.

Najčítanejšie správy