Oblačno
17°
Bratislava
Svetozár
16.5.2024
Komplikované vzdelávanie: Ministerstvo školstva chce čo najdlhšie udržať prezenčné vyučovanie
Zdielať na

Komplikované vzdelávanie: Ministerstvo školstva chce čo najdlhšie udržať prezenčné vyučovanie

SLOVENSKO / Vláda vyhovela Ministerstvu školstva a pre žiakov objedná ďalších 5 miliónov antigénových testov. Cieľom totiž je, aby sa podarilo čo najdlhšie udržať prezenčné vyučovanie. Približne štvrtina žiakov sa ale vzdeláva online. Pre učiteľov je to mimoriadne komplikovaná situácia. Musia učiť v škole a zároveň vzdelávať aj deti, sediace za počítačmi.

Dnes sme navštívili jednu z bratislavských škôl. Aktuálny stav je, že z 15 tried je 8 tried v karanténe. Učiteľka Zdenka sa cez veľkú prestávku s nami porozprávala. Predtým hodinu vyučovala online, no a ďalšiu prezenčne. "Je to náročné, viete kým sa pripojíte, kým všetkých vidíte, ako keď sú deti v triede," vysvetlila Zdenka Petrovičová. Prváci boli online a práve tých by chcela v škole najviac. "Viete možno by som potrebovala chytiť tú ruku, ako správne držať pero, keď mi ukáže, čo napísal je to veľakrát rozmazané cez ten počítač," dodala.

A sú aj dni, kedy napríklad v triede sedia len traja žiaci a zvyšok triedy doma. Vtedy sa im venuje online, aj prezenčne naraz. "No držím počítač v jednej ruke, aby videli, čo píšem na tabuľu a na tých čo sedia v triede rozprávam. Je to veľmi náročné. Prvoradé je samozrejme ich zdravie, ale ideálne je deti učiť prezenčne," konštatovala pani Zdenka. "Uvidíme ako sa nám čísla zmenia v priebehu týždňa, či porastú, ak zostanú alebo klesnú, tam by sme na školách vrchol mohli mať za sebou," vyjadril sa aj minister školstva, Branislav Gröhling. Na stole odborníkov je aj téma individuálnej izolácie žiaka. To znamená, že v prípade pozitivity, ide do karantény iba pozitívny žiak, nie celá trieda. "Diskutuje sa o tom a ja si myslím, že k záveru prídeme v priebehu pár dní," dodal minister. Za prezenčné vyučovanie sú aj rodičia žiakov.

Súvisiace články