Oblačno
18°
Bratislava
Hermína
6.5.2024
VIDEO: Pracovníci kameňolomu volali na pomoc hasičov. V tridsať metrovej výške uviazla koza
Zdielať na

VIDEO: Pracovníci kameňolomu volali na pomoc hasičov. V tridsať metrovej výške uviazla koza

LUČENEC / Hasiči z Fiľakova a z Rimavskej Soboty tentokrát zachraňovali kozu. Zviera si na brale v kameňolome všimli zamestnanci ráno o šiestej. Koza sa tam zatúlala pravdepodobne v noci a nevedela odtiaľ odísť.

​​Na skalách v niekoľko metrovej výške sa koza vedela pohybovať iba pár metrov doprava a doľava. "To mohlo byť dobrých 30 metrov. Ona tam musela skočiť. Bohvie, čo hľadala. A už ani naspäť, ani dole, ani nič," hovorí zamestnanec kameňolomu. Stádo kôz sa nad kameňolomom pasie už niekoľko mesiacov, terén teda dobre poznajú. Uviaznutá koza bola ale pravdepodobne kotná a to mohol byť dôvod, prečo nevládala vyskočiť naspäť ku ostatným. "Chodili okolo nej celá partia. Šesť kôz tu behá. Snažili sa jej pomôcť, ale nevedeli," hovorí zamestnanec. 

Pomôcť sa jej pokúšali aj chlapi. Bágrom na ňu ale nedotiahli. Nakoniec zavolali hasičov. Nechceli totiž dopustiť, aby tam koza zdochla od hladu. "Potom sme sa porozprávali a kolega zavolal, aby ju prišli zachrániť," tvrdí zamestnanec. 

Profesionáli si rozložili výškovú techniku a dvaja z nich sa vybrali zviera zachraňovať. Hrozilo, že keď sa ku nej priblížia, zľakne sa a spadne dole. Na začiatku im vôbec nedôverovala a prebehla pár metrov ďalej. Nakoniec sa ku nej ale dostali tak, že nebola schopná pohybu. Podarilo sa im dostať sa na toľko blízko, že jej na krk uviazali lano a dotiahli na plošinu. "Našťastie hasiči boli takí šikovní, že ju pritlačili k bralu, dali jej obojok a stiahli ju do koša a zložili dole na zem. Videl som to," hovorí zamestnanec. 

Niekoľko zamestnancov sa zdola na celý zásah prizeralo a síce boli zo začiatku skeptickí, záchranná akcia sa úspešne podarila. Vyhladnutá a vysmädnutá koza sa tak po niekoľkých hodinách strávených na skale mohla opäť pripojiť ku svojmu stádu.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy