Jasno
12°
Bratislava
Marek
25.4.2024
Nesúhlasia s obrannou dohodou s USA. Na protestoch skandovali aj "Obesiť"
Zdielať na

Nesúhlasia s obrannou dohodou s USA. Na protestoch skandovali aj "Obesiť"

BRATISLAVA / Na protesty do centra hlavného mesta prišli v stredu, 2.2. stovky ľudí z rôznych kútov Slovenska. Vyjadriť prišli svoj nesúhlas s obrannou dohodou s USA. V rámci akcie s názvom Konvoj za slobodu tu plánovali kamiónmi zablokovať dopravu.

Polícia bola rozmiestnená na strategických miestach a všetky pokusy o blokádu ciest boli hneď v počiatku prerušené. V súvislosti s protestami bol na políciu predvedený muž.

K akcii Konvoj za slobodu boli zverejnené viaceré trasy pre kamionistov z celého Slovenska. Všetky mali končiť v hlavnom meste s cieľom narušiť dopravu. Zástupy kamiónov sa však nekonali. Väčšina ľudí prišla protesty pred parlamentom a prezidentským palácom podporiť autom. Cesta z východu sa začínala už skoro ráno v Bardejove. Pre zmätočnú komunikáciu a nedostatok pokynov sa ale časti protestujúcich k zástupu vozidiel pripojiť nepodarilo .

"Ja aj moji kolegovia mali sme pripravené nákladiaky, len nebolo to asi tak dobre zorganizované, nikto nám nič nepovedal, že kde budeme parkovať a ako je to zorganizované v Bratislave," povedal dopravca Eugen Gunár.

Schádzať sa začínali v Bratislave na parkovisku pred nákupným centrom na Zlatých Pieskoch. "Ten príchod do Bratislavy bol taký, že každý na vlastnú päsť. Nie je cieľ doniesť sem kvantum nákladných áut, keď nevieme kde ich odparkovať a či je to povolené," vyjadril sa dopravca Martin Klieštinec. 

Na mieste bolo niekoľko policajných hliadok, ktoré dohliadali na poriadok a bezpečný priebeh akcie. Z parkoviska sa potom začali presúvať do centra mesta.

Protest proti podpisu obrannej zmluvy so Spojenými štátmi zvolalo hnutie odštiepencov od kotlebovcov. V dave bolo vidno vlajky politických strán, ale aj červené zástavy s kosákom a kladivom.

Rečníci kritizovali vládu, koaličných poslancov či prezidentku Čaputovú. Opakovane zaznievali výrazy ako "zradcovia, vlastizrada, okupácia a kolaboranti" a dav okrem pokrikov "Chceme mier" či "Nechceme vojnu" skandoval aj výzvu: "Obesiť."

Súvisiace články

Najčítanejšie správy