Polojasno
22°
Bratislava
Žigmund
2.5.2024
Prezidentka o situácii na Ukrajine: Sme pripravení pomôcť
Zdielať na

Prezidentka o situácii na Ukrajine: Sme pripravení pomôcť

BRATISLAVA / Prezidentka Zuzana Čaputová predstúpila pred novinárov a prihovorila sa občanom Slovenskej republiky. Situáciu na Ukrajine prirovnala k udalosti z roku 2014, keď Rusi dopomohli separatistom k odlúčeniu Krymu. Podľa nej je Slovensko pripravené pomôcť ľuďom, ktorí pred vojnovým konfliktom budú chcieť opustiť Ukrajinu.

"Slovensko nesmie byť slabým článkom NATO a ruské požiadavky ohrozujú aj jeho slobodu," povedala prezidentka v prejave k súčasnej kríze okolo Ukrajiny. Upozornila, že prípadný konflikt medzi Ruskom a Ukrajinou by pocítilo aj Slovensko, napríklad v podobe migračnej vlny z Ukrajiny.

Západ versus Moskva

Medzi Západom a Moskvou panuje v posledných týždňoch veľké napätie kvôli tomu, že Rusko pri hraniciach s Ukrajinou zhromaždilo desaťtisíce vojakov. Podľa hlavy štátu je možné pozorovať nárast počtu ruských vojakov na hranici s Ukrajinou. To pripomína rok 2014, keď prišlo k hraniciam Ukrajiny menšie množstvo vojakov ako teraz, ale zabrali polostrov Krym a pomohli separatistom odtrhnúť časť územia Ukrajiny. "Preto je aj dnes na mieste veľká ostražitosť, a v takých napätých momentoch treba mať jasno v tom, čo sa deje a ako sa nás to môže dotýkať,“ vyhlásila.

"Nerobme kompromis v tom, čo je principiálne, že každá krajina, vrátane Ukrajiny, má právo sa rozhodnúť, kam chce patriť," vyzvala prezidentka. "Keď raz toto právo uprieme Ukrajine, kde je záruka, že oň neprídeme sami?" podotkla.

​Prezidentka Čaputová: Nemôžeme byť slabým článkom NATO

Upozornila, že ruské požiadavky voči NATO idú nad rámec Ukrajiny a týkajú sa aj Slovenska a ďalších postkomunistických krajín, ako je aj Česko. Moskva podľa Čaputovej chce, aby "záväzok aliancie, že nám príde na pomoc v prípade krízy, zostal len na papieri". Prezidentka si tiež myslí, že Slovensko si nemôže dovoliť vystupovať ako slabý článok aliancie. V jeho vlastnom záujme je prispievať k spoločnej bezpečnosti, aj to, aby spojenecké jednotky posilnili obranu slovenskej východnej hranice a celé východné krídlo NATO.

​O tom, že alianční spojenci zvažujú nasadenie jednotiek okrem iného na Slovensku, informoval minulý týždeň slovenský minister zahraničných vecí Ivan Korčok. Moskva v závere minulého roka okrem iného vyzvala Washington, aby zaručil, že nepripustí ďalšie rozšírenie NATO na východ, ukončí vojenskú spoluprácu s bývalými sovietskymi republikami, stiahne z Európy jadrové zbrane a nerozmiestni tam žiadne útočné zbrane, ktoré by mohli ohroziť Rusko.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy