Polojasno
24°
Bratislava
Hermína
6.5.2024
Situácia na Ukrajine: V ozbrojených silách sú matky malých detí, aj dôchodcovia. Niektorí sa pripravujú na najhoršie
Zdielať na

Situácia na Ukrajine: V ozbrojených silách sú matky malých detí, aj dôchodcovia. Niektorí sa pripravujú na najhoršie

UKRAJINA / Matky malých detí so zbraňami v ruke, či odhodlaný dôchodca na vojenskom výcviku - aj toto je jeden z obrazov Ukrajiny v súčasnosti. Názory Ukrajincov na prípadnú inváziu sú naprieč celou krajinou rôzne. Kým niektorí svoje životy nemenia, iní sa pripravujú na najhorší scenár.

Viacerí ľudia sa hlásia aj do dobrovoľníckych práporov. Napríklad v územnej domobrane sú učitelia, lekári, či právnici a pribúdajú aj ženy. V ukrajinských ozbrojených silách je v súčasnosti vyše 50-tisíc žien a ďalšie sú v zálohe. Ukrajinky sa dobrovoľne sa hlásia aj do bataliónov teritoriálnej obrany. Medzi nimi aj Mariana, ktorá pracuje v oblasti marketingu. Priznáva, že so strachom bojuje každý deň.

"Ale viem, že keď agresor príde na Ukrajinu, môjmu strachu bude koniec. Samozrejme, teraz je to strašné, som pripravená na to, že to bude strašné," hovorí 52- ročná Mariana z bataliónu teritoriálnej obrany miest. 

Matka troch detí so svojim najmladším ,12-ročným synom tému vojny príliš nerozoberá. "On vidí, že mama chodieva na výcviky a chápe, prečo je to tak," pokračuje Mariana.

V rámci celej ukrajiny existuje vyše stovka bataliónov teritoriálnej obrany.  Domobrana funguje takmer v každom väčšom ukrajinskom meste. Batalióny sa začali formovať ešte v roku 2014, no ich činnosť sa v posledných týždňoch zintenzívnila.

"Ukrajine nikdy nedajú pokoj. Nič iné nám nezostáva, iba sa pripraviť. Prakticky prechádzame na režim ako Izrael," hovorí Sergij, vojak vo výslužbe. 

V obrane sú aj vojaci či policajti. Od 1. januára tohto roka je na Ukrajine v platnosti zákon O základoch národného odporu. Ten má posilniť obranyschopnosť krajiny práve vďaka terobrane. Počas výcviku nepoužívajú ostré zbrane.

"Čo sa týka zbraní, u každého je to iné. Niekto má vlastnú zbraň, niekto nemá žiadnu a niekto cvičí s maketou. V prípade mimoriadnej situácie im budú vydané štátne zbrane AK 74," povedal Genadij z bataliónu teritoriálnej obrany miest. 

"Ja som si už spravila zásoby vody, máme nakúpené konzervy aj tiež zásoby liekov," priznala Mariana. 68-ročného Jurija neodradil od vojenského výcviku ani vyšší vek.

"Mám štyri dcéry a dvoch vnukov. Prišiel som sem preto, aby som ich vedel ochrániť," povedal Jurij z bataliónu teritoriálnej obrany miest. 

Úlohou bataliónov je strážiť strategické objekty, napríklad mosty, či rôzne úrady. Počas mimoriadneho obdobia by mal byť počet ľudí v týchto jednotkách 130 000.

"Ja nemám dva, alebo tri zahraničné pasy. My nemáme kam odísť, kam ustúpiť, inú krajinu nemáme," doplnil Sergij.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy