Jasno
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Väzni sa sťažujú, že za prácu dostávajú málo peňazí. Niektorí sa dokonca voči štátu za mrežami zadĺžia
Zdielať na

Väzni sa sťažujú, že za prácu dostávajú málo peňazí. Niektorí sa dokonca voči štátu za mrežami zadĺžia

BRATISLAVA / Väzni sa sťažujú, že za svoju prácu dostávajú len drobné. A to napriek tomu, že mnohé ich výrobky sa predávajú v obchodoch za komerčné ceny. Roky to kritizuje aj Výbor proti mučeniu a padajú aj slová ako vykorisťovanie. Ministerstvo spravodlivosti sľubuje zmeny.

Košičan Rado si odpykával trest za ekonomickú kriminalitu v Dubnici nad Váhom aj v Leopoldove. Vyrábal káble a podobne ako prominentný daňový podvodník Ladislav Bašternák, aj on šil topánky a to pre známeho výrobcu obuvi. "Každý je tam, kde ho komisia zaradí," povedal Rado. 

Tvrdí, že väčšina väzňov za prácu dostáva almužnu. "V hrubom títo väzni alebo odsúdení zarábajú od 200 do 300 eur mesačne," uviedol. 

Oficiálne čísla rezortu spravodlivosti hovoria, že vlani väzni podľa odbornosti a praxe mohli v hrubom zarobiť od 236 do necelých 500 eur. V čistom im ostane len zlomok z tejto sumy. Za pobyt vo väznici im totiž strhávajú približne polovicu, mnohí navyše splácajú exekúcie, škody, či výživné.

"Od 10 do 50 eur, to je čistá mzda, čo im ostane po odrátaní paušálnych výdavkov. Vyniká pocit vykorisťovania," povedal advokát Igor Ribár. "Keď ma dobre zarobené, si kúpi kávu a cigarety," vysvetlil Rado. 

Väzeň si počas pobytu vo väzení dokonca môže vytvoriť dlhy voči štátu. Z väznice tak odchádza v mínuse, čo môže napokon skončiť páchaním ďalšej trestnej činnosti.

Trestný právnik tvrdí, že na niekoľko násobne nižšie odmeny ako je minimálka, neexistuje žiaden legitímny dôvod. "Vôbec nie je ani morálne správne, aby väzni boli zakategorizovaní ako lacná pracovná sila, na ktorej môžu profitovať aj súkromné spoločnosti," uviedol Ribár. 

"Väzeň nepracuje pre súkromnú firmu. Povinnosti zamestnávateľa si plní štát prostredníctvom väzenských inštitúcií. Zabezpečuje, aby neprišlo k ich zneužitiu na nútené práce," povedala hovorkyňa ZVJS Monika Kacvinská. 

Faktom ale je, že nízke odmeny slovenských väzňov dlhodobo čelia aj kritike medzinárodných inštitúcií. Problém priznáva aj ministerstvo spravodlivosti a odsúdeným, ale aj obvineným vo väzbe, chce pridať. Tvrdí, že v konečnom dôsledku sa to oplatí všetkým.  

"To chceme previazať percentuálnym pomerom na minimálnu mzdu, budú aj príplatky za prácu nadčas, v noci, cez sviatky," uviedol hovorca ministerstva spravodlivosti Peter Bubla. Priniesť by to malo aj vyššie príjmy do štátneho rozpočtu. No viac by mali dostať aj rodiny väzňov, ktorým tak môžu poznať viac na výživnom.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy