Polojasno
Bratislava
Valér
18.4.2024
Národná prírodná rezervácia Sivá Brada bude patriť štátu. Európsky unikát doteraz dekorovali pneumatiky a odpad
Zdielať na

Národná prírodná rezervácia Sivá Brada bude patriť štátu. Európsky unikát doteraz dekorovali pneumatiky a odpad

SPIŠSKÉ PODHRADIE / Národná prírodná rezervácia Sivá Brada, ktorá je koloritom Spišského Podhradia, bude patriť štátu. Po 15tich rokoch snahy sa podarilo získať peniaze a odkúpiť ju. Odľahlo aj pôvodnému majiteľovi. Chránené územie v súkromných rukách bolo preňho roky problémom. Európsky unikát niektorí ozdobili starými pneumatikami a odpadkami.

Sivá Brada je známa všetkým, ktorí cestujú z východu na západ, či zo západu na východ. Unikátna prírodná rezervácia, ktorej súčasťou je aj tento gejzír. "Je to veľká rarita a ten biely kameň sa ťaží len tu na Spiši," povedal riaditeľ správy NP Slovensko Tomáš Dražil. 

Gejzír na Sivej brade je jedným z dvoch gejzírov, ktoré na Slovensku máme. Sú unikátne tým, že voda v nich len vyzerá, že vrie. Na zemský povrch však vyviera vďaka nahromadeným plynom.

Získať Sivú Bradu do rúk štátu sa snažili takmer 15 rokov. Za 10 hektárov zaplatili 150-tisíc eur presne podľa ceny znaleckého posudku a spokojné sú obe strany. Zákonom chránené územia totiž vlastníci nemôžu využívať podľa svojich predstáv a často pre nich ešte predstavujú záťaž. "Ministerstvo životného prostredia konečne disponuje dostatkom zdrojov na nákup tejto pôdy," uviedol Dražil. 

Z unikátneho travertínu je postavený aj Spišský hrad, ktorý svojou rozlohou je najväčším hradným komplexom v strednej Európe. Štvrtý stupeň ochrany a v okolí často špaky od cigariet. Bežne tu ľudia nechávali po sebe aj iné odpadky. Vrcholom však boli odhodené pneumatiky, či dokonca chladnička. Vandali navyše podpálili studničku, z ktorej vytekala minerálna voda. Ochranári ju plánujú opraviť. "Niečo sa stalo a vy zodpovedáte. Preto sú urobené aj rampy," povedal bývalý majiteľ pozemku Milan Šimko. 

Štát už v minulosti odkúpil podobne pozemky v Slovenskom raji vrátane známeho a turisticky obľúbeného Tomášovského výhľadu, z ktorého je vidieť nielen do roklín Slovenského raja, ale tiež na Vysoké Tatry, či Kráľovu Hoľu. Na Sivej Brade plánuje Správa národného parku vytvoriť prostredie hodné svojho významu. "Potenciál miesta je nevyužitý," dodal Dražil. 

Najčítanejšie správy