Zatiahnuté
11°
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Na vysokých školách sa budú meniť podmienky prezenčnej výuky: Vysokoškoláci poukazujú na rozdiely
Zdielať na

Na vysokých školách sa budú meniť podmienky prezenčnej výuky: Vysokoškoláci poukazujú na rozdiely

SLOVENSKO / Kým základné a stredné školy majú nastavenú prezenčnú formu výučby, študentská rada vysokých škôl tvrdí, že na vysokoškolákov sa akosi pozabudlo. Prešli na hybridnú, alebo iba online formu výučby, čo sa študentom nepáči. Aj oni požadujú na vysokých školách návrh prezenčného vyučovania, ktorý bude vyhovovať všetkým. Momentálne prebieha na vysokých školách skúšobné obdobie, po ňom by sa študenti radi vrátili do svojich lavíc.

Výučba na VŠ by mala prebiehať v špecifickom režime, a teda pre očkovaných a prekonaných. Podľa študentskej rady vysokých škôl pôjde o nerealizovateľný spôsob výučby Odôvodňujú to tým, že vyučujúci musia zabezpečiť vyučovanie tak pre študentov, ktorí sa na vyučovaní zúčastnia prezenčne, ako aj pre tých, ktorí budú pripojení online.

"Podľa našich neoficiálnych čísel, ktoré máme z vysokých škôl, nám vychádza, že okolo 75% študentov máme zaočkovaných, takže by to znamenalo, že v triede s 20 ľuďmi by 15 chodilo prezenčne do školy, by sedelo v triede a ďalších 5 by bolo pripojených cez internet. Vôbec toto opatrenie nerieši praktickú výučbu alebo cvičenia, ktoré online vôbec nie je možné absolvovať," vyjadril sa predseda ŠRVŠ, Filip Šuran. Minister školstva v tom ale problém nevidí. "Ja verím, že vysoké školy toto zvládnu a nevidím dôvod, aby sa neuskutočnili niektoré semináre a fungovanie vysokých škôl," vyjadril sa minister školstva Branislav Gröhling.

Nové pravidlá by mali vstúpiť do platnosti už v stredu, 19. januára. Vysokoškoláci teda pocítia zmeny v letnom semestri. "Tento týždeň zasadala rektorská konferencia, tak predpokladám, že bude nejaké rektorské rozhodnutie," dodal Branislav Gröhling. Vysoké školy sa doteraz riadili covid automatom nastaveným v daných okresoch a výučba prebiehala najmä v online priestore. "My sme aj v zimnom semestri mali hybridné vyučovanie. Študenti niektoré prednášky, ktoré si nevyžadovali praktickú časť absolvovali online systémom a na praktické cvičenia chodili v malých, 5-členných skupinách, plus pedagóg," vysvetlila Zuzana Bobriková z UVLF v Košiciach. Zástupcovia vysokých škôl ale žiadajú navrhnutie takého systému prezenčnej výučby, ktorý bude vyhovujúci a hlavne bezpečný.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy