Oblačno
Bratislava
Marek
25.4.2024
Má iba osem rokov, vodičský nemá, ale už jazdí rely. Odpadávajú z neho aj profesionálni pretekári
Zdielať na

Má iba osem rokov, vodičský nemá, ale už jazdí rely. Odpadávajú z neho aj profesionálni pretekári

BRATISLAVA / Vodičské oprávnenie síce zatiaľ nemá, v meste auto šoférovať nemôže, ale za to jazdí rely. Sebastián má iba 8 rokov a aj na pretekoch neraz ľudia nechcú veriť vlastným očiam, keď ho vidia za volantom.

Za volantom auta sedel prvý raz, keď mal sedem, premiérové preteky absolvoval ako 8-ročný a napokon odjazdil celú sezónu. Spolujazdca mu robí jeho otec, ktorý taktiež jazdil rely. "Zo začiatku som sa modlil, ale dôvera tam musela byť," hovorí Sebastiánov otec Dušan Greisiger. 

Sebastián má súperov, ktorí sú dvakrát takí starí ako on alebo aj starší. No do školy na aute nemôže ísť. Čo je vraj škoda, lebo by mu konečne uverili aj tí, ktorí stále neveria, že sa ako osemročný preháňa po pretekárskych tratiach. "Raz som pánovi družinárovi povedal, že jazdím rely, pustil si ma na youtube, všetky deti sa išli pozrieť a odpadávali," hovorí Sebastián. 

A odpadávajú aj profesionáli na pretekoch, keď vidia, kto si sadá za volant. "Pozerali, že, čo tam ten chlapec robí," hovorí Greisiger. Sebastián dostal šancu jazdiť preteky na Slovensku a aj v Česku. "Motorsport rally cup, kde začínali slovenskí pretekári," hovorí hovorí Greisiger. "V Čechách sme vyhrali kategóriu junior a s dospelákmi, tam som vyhral 3. miesto," tvrdí Sebastián. 

Osemročný chlapec nie je len jazdec, o aute dokáže dať podrobné školenie každému. No a pri vzniku toho prvého aktívne pomáhal.

Motoristický šport nie je lacný, no Sebastián s otcom našli ľudí, ktorí im nielen fandia, ale ich aj podporujú. Aj preto si mohli dať ambiciózny cieľ. "Bez cieľa by to nešlo," hovorí Greisiger.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy