Zatiahnuté
12°
Bratislava
Soňa
28.3.2024
Oplatí sa divadlám a koncertným sálam otvoriť? Ľudia nielen z kultúry sú rozčarovaní
Zdielať na

Oplatí sa divadlám a koncertným sálam otvoriť? Ľudia nielen z kultúry sú rozčarovaní

SLOVENSKO / Divadlá, kiná i koncertné sály sa od pondelka, 10. januára, môžu otvoriť. Lenže v hľadisku môže byť maximálne 50 divákov. Buď očkovaných alebo po prekonaní covidu. A zatiaľ čo ministerka kultúry Natália Milanová to na sociálnej sieti označila za víťazstvo, zástupcovia slovenskej kultúry hovoria o zlom vtipe.

Po rozhodnutí vlády oslavné ódy nezazneli

Po oznámení , že sa kultúra otvára, no v hľadisku smie byť maximálne 50 ľudí oslavné ódy nezazneli. Divadlá, hudobné scény i kiná tvrdia, že toto sa im neoplatí. "Musíte si prenajať klub, musíte si prenajať techniku, účinkujúceho, 50 ľudí, keby to malo zaplatiť, to znamená, že každému by ste museli dať takú sumu ako na festival nejaký veľký v Rakúsku alebo v Nemecku, povedzme 50 eur," povedal organizátor podujatí Dušan Drobný. "Z pohľadu mnohých segmentov kultúrnej obce je to absolútne likvidačné," informovala riaditeľka činohry Slovenského národného divadla Miriam Kičiňová. 

"Pre nás je dobré aspoň to, že môžeme spustiť prevádzku kina, ale čo je nám veľmi ľúto, tak v stredu, 5. januára a vo štvrtok, 6. januára, sme spoločne s baletom Slovenského národného divadla (SND) mali mať dve predstavenia, ktoré asi nebudeme môcť hrať," tvrdil generálny riaditeľ umeleckého súboru SĽUK Juraj Hamar. A tak je už dnes jasné, že veľká sála opery a baletu Slovenského národného divadla sa od pondelka, 10. januára, neotvorí. 

"Keď vychádzam na javisko a vidím, že v sále je menej ľudí, ako tých čo tancujú. Pre mňa je to divné," konštatoval sólista baletu SND Vjačeslav Kruť. "Nemám problém tancovať pre prvé tri rady, ale divadlu sa neoplatí ani zažať sveto, nie ešte oponu zdvihnúť," dodal demi sólista baletu SND Adrian Szelle. V podstate sa dá povedať, že zatiaľ čo v hľadisku môže byť 50 zaočkovaných divákov či tých, ktorí covid prekonali, za aktuálnych protipademických podmienok by do divadelného bufetu mohlo prísť 3 až 4-krát toľko ľudí. 

Niektorí umelci to radšej vopred zabalili

Divadelníci a folkloristi z Komárna sa podľa nového nariadenia zrejme na javisko pred divákov nepostavia. "50 divákov je smiešne a nereálne číslo, ako keď hladujúcemu ukážete fotku jedla," konštatoval divadelný režisér a riaditeľ DMS v Komárne Jozef Černek. Nepokryli by ani základné náklady, aj keby herci hrali zadarmo. "By sme museli začať 3 dni kúriť, aby sme mohli raz zahrať, to sa neoplatí. K nám vojde 400 divákov," povedal Černek. Opatrenie by malo vraj zmysel pri odobrení aspoň 50 percentnej kapacity sedadiel.

"Obchodné reťazce, ktoré bežne môžu byť otvorené, je tam 300-400 ľudí v hlúčikoch pred pokladňou, čo je podľa mňa oveľa nebezpečnejšie, ako v pokoji, v kľude, v respirátoroch, sedieť v divadle," tvrdil Černek. 

Čo vyvolalo pobúrenie? 

Možno aktuálne opatrenie bude vyhovovať malým divadlám s kapacitou do sto ľudí. No status ministerstva kultúry na sociálnej sieti po dnešnom zasadnutí vlády vyvolal skôr pobúrenie. "V 600 miestnej sále 50 ľudí? Viete si to vôbec predstaviť?", bol jeden z emotívnych príspevkov na facebooku. "Žiaden posun, žiadne otváranie, prestaňte si z nás uťahovať," bol ďalší z facebookových komentárov. 

Reakcia ministerstva kultúry

Ministerstvo kultúry síce svoj víťazný status na sociálnej sieti nepozmenilo, no v stanovisku popoludní už svoje nadšenie zmiernilo. "Náš záujem bol otvoriť kultúrne podujatia s vyššou kapacitou akou bola nakoniec schválená. Výsledok pre nás uspokojivý nie je, ale je začiatkom. Naďalej pokračujeme v rokovaniach," poznamenala hovorkyňa Ministerstva kultúry SR Zuzana Viciaňová. Kultúre, ktorá od 25. novembra 2021 stojí, však tieto slová, rovnako ako oparenia platné od pondelka 10. januára, veľa nádeje nevliali. "Zjavne je to asi len náhradné riešenie, kým príde nejaký iný covid kultúrny semafor, takže je tu stále viac nevedenia ako vedenia," uviedla Kičiňová. 

V niektorých divadlách sa prispôsobili, inde sú rozčarovaní

Zmenu v opatreniach vnímajú v Divadle Jonáša Záborského ako symbolickú. Podobné limity zažili už vlani, keď stiahli z programu veľké projekty. Na pódiu by totiž bolo viac účinkujúcich ako divákov v hľadisku. "Naše divadlo má tri scény, najväčšiu 650 miestnu a potom historickú budovu 250 miestnu, ale tiež experimentálnu, kde ten počet divákov vieme variovať. Takže budeme hrať všetky predstavenia na tej experimentálnej. Máme tam aj štyri tituly, ktoré môžeme hrať aj pre 50 divákov," vysvetlil riaditeľ divadla Jonáša Záborského Ján Hanzo.

Rozhodnutie vlády z piatka, 7. januára, prijali bez nadšenia aj portály zabezpečujúce predaj lístkov. V podstate tvrdia, že sa pre nich nič nezmení. "Väčšinu podujatí nebude možné v danom režime odohrať a predpokladáme, že sa budú presúvať na iné termíny. Informácie o možnosti konania a povolených kapacitách prichádzajú žiaľ opäť neskoro," uviedol vedúci obchodného oddelenia spoločnosti Ticketportal.sk Andrej Michna.
No a kritikou nešetrila ani strana SaS, ktorá tento týždeň vyhlásila, že ide za kultúru bojovať a do hľadiska chceli pustiť aspoň 200 divákov. "Som z toho veľmi rozčarovaný aj ja. Aký to má význam? Prečo nemôžeme ísť aspoň na povedzme 50-percentnú kapacitu," tvrdil člen Výboru Národnej rady SR pre kultúru a médiá Roman Foltin (SaS). A pridali sa aj predstavitelia opozičných strán. "Niekto si tu z kultúry robí veľmi krutú srandu," poznamenala Zora Jaurová zo strany Progresívne Slovensko. "Toto je ďalšie fiasko, ktoré hovorí o tom, že pani ministerka by čo najskôr mala na svoju funkciu rezignovať," na záver dodala bývalá ministerka kultúry Ľubica Laššáková zo strany HLAS-SD.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy