Zatiahnuté, dážď
Bratislava
Juraj
24.4.2024
Kauza štátnych dotácií: Hlina chce hlavu ministra
Zdielať na

Kauza štátnych dotácií: Hlina chce hlavu ministra

BRATISLAVA / Štátny tajomník ministerstva poľnohospodárstva Milan Kyseľ po prevalení kauzy štátnych dotácií odstúpil z funkcie, no Alojzovi Hlinovi a Zsoltovi Simonovi to nestačí - chcú hlavu ministra.

Bývalý podnik dnes už takisto bývalého štátnika dostal pomoc vo forme 27 000 eur po tom, čo vyplnil dotazník pomáhajúci v boji proti africkému moru ošípaných. Firma však disponuje len šiestimi prasatami, čo znamená, že na každé jedno pripadá 4 500 eur, 45-násobok ceny zvieraťa. Celý balík v podobe dvoch miliónov si rozdelilo 86 chovateľov.

Premiér Heger rozhodnutie štátneho tajomníka uvítal, no dvaja mimo parlamentní politici žiadajú viac - odstúpenie Samuela Vlčana. "Pokiaľ to minister nevysvetlí, čo si myslím, že sa nedá. V slušnej krajine sa vyvodzuje zodpovednosť a to odstúpenie z funkcie. Bolo to urobené na hulváta," myslí si Alojz Hlina. Toho dopĺňa aj člen strany Maďarské fórum Zsolt Simon. "Je jasné, že nie je jedno koho je sviňa," povedal.

Podľa ministerstva poľnohospodárstva však k žiadnemu porušeniu zákona nedošlo. Najprv sa pokúsilo o argument "korupčných záujmových skupín", teraz rétoriku trocha zmenilo. "Chovnú ošípanú nie je možné hodnotiť podľa trhovej hodnoty jatočného zvieraťa, pretože každá jedna zachránená a podporená reprodukčná prasnica dokáže odchovať v priemere 150 kusov jatočných ošípaných. Zároveň je treba podotknúť, že chovy aj s jednou prasnicou môžu spôsobiť vypuknutie „požiaru" Afrického moru," znie oficiálne stanovisko. Milan Kyseľ nechcel vec komentovať, cez sekretariát len odkázal, že keď začne rozprávať, istých ľudí to zabolí.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy