Polojasno
Bratislava
Jela
19.4.2024
Spor pre obrannú zmluvu s Američanmi: Kritizoval ju generálny prokurátor, po novom už aj Fico
Zdielať na

Spor pre obrannú zmluvu s Američanmi: Kritizoval ju generálny prokurátor, po novom už aj Fico

SLOVENSKO/USA / Prítomnosť amerických vojakov spôsobila slovnú roztržku. Búrlivú diskusiu rozpútalo vyjadrenie generálneho prokurátora, ktorý dostal na pripomienkovanie zmluvu o spolupráci našej a americkej armády. Obáva sa, že sa podpis zmluvy dotkne našej suverenity.

Tvrdenia, že tu 10 rokov nekontrolovateľne bude pôsobiť americká armáda považuje Ministerstvo obrany SR za strašenie. Presuny spojencov môžeme na našich cestách vidieť už dlhšie. Nákup vrtuľníkov Black Hawk, dve miliardy na stíhačky F16, prijatie väzňov z Guantanáma, spoločné misie v Afganistane, či Iraku. Ako člen NATO s jeho najvplyvnejším členom dlhodobo spolupracujeme. Nad rámec podmienok NATO, postupne členské krajiny s USA podpisujú obrannú dohodu. Väčšina ju už má, tá naša sa dolaďuje. Generálny prokurátor je zásadne proti.

"Generálna prokuratúra Slovenskej republiky v medzirezortnom pripomienkovom konaní uplatnila 35 zásadných pripomienok k návrhu o uzavretie dohody o spolupráci v oblasti obrany medzi vládou Slovenskej republiky a vládou USA, pre ktoré návrh dohody odmieta ako celok," vysvetlil generálny prokurátor Maroš Žilinka.


"Bolo pre nás prekvapujúce, že k takejto vysoko odbornej, politickej respektíve obrannej téme zaujala generálna prokuratúra toľko zásadných pripomienok," vyjadril sa Martin Klus, štátny tajomník Ministerstva zahraničných vecí a európskych záležitostí. Generálny prokurátor svoje stanovisko zverejnil na sociálnej sieti Facebook. Našu diplomaciu to prekvapilo. "Nakoľko sa toho hneď chopili rôzne radikálne, extrémistické a konšpiračné skupiny naprieč celým Slovenskom," dodal Klus.

Generálnemu prokurátorovi prekáža napríklad viac hluku pri vojenských letiskách, či obavy z umiestnenia jadrových zbraní u nás. Podľa neho by sa Slovensko podpisom dohody vzdalo časti svojej zvrchovanosti. Napríklad ak by sa americký vojak dopustil trestného činu, Slovensko by sa v niektorých prípadoch mohlo vzdať právomoci to vyšetriť a súdiť. Podľa ministerstva obrany to neplatí, ak vojak niečo vyvedie mimo služby. "Predpokladám, že pri takýchto vážnych incidentoch slovenské úrady alebo slovenské inštitúcie nemôžu byť a nebudú z daného riešenia daného problému vylúčené," vyjadril sa Marián Majer, štátny tajomník Ministerstva obrany SR. 

"Sme sa naozaj už zbláznili všetci? Návrh dohody je absolútne nevýhodný pre Slovenskú republiku," vyjadril sa aj predseda strany SMER-SD Robert Fico. Práve za vlády Roberta Fica sa o zmluve začalo rokovať. "Dankovci" to vtedy stopli. Dnes expremiérovi prekáža dohoda ako celok. "O čom to je. Na čo to je. V čom je tá zmluva dobrá pre Slovensko. Okrem toho, že ich budú hladkať po hlave na americkom veľvyslanectve v Bratislave," dodal Fico.

"Slovensko má predovšetkým z tejto zmluvy potenciálne posilnenie obranyschopnosti. Tá zmluva vytvára istý rámec, ktorý už dnes je do istej miery využívaný," vysvetlil Majer. Podľa ministerstva obrany zmluva stanovuje, že všetko sa bude diať v súlade s ústavou, prítomnosť vojsk aj tak musí schváliť parlament. Ministerstvo obrany sa teraz musí s množstvom pripomienok vysporiadať. Podľa informácií TV JOJ má ambíciu ešte v januári zmluvu predložiť na vládu. Nasledovala by služobná cesta do Washingtonu a podpis zmluvy. Posledné slovo ale bude mať parlament.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy