Jasno
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Desať obecných poslancov vo Varíne čelí obvineniu. Nehlasovali za zmenu názvu Ulice Jozefa Tisa
Zdielať na

Desať obecných poslancov vo Varíne čelí obvineniu. Nehlasovali za zmenu názvu Ulice Jozefa Tisa

VAVRÍN / V obci Varín pri Žiline nesie jedna z ulíc meno Dr. Jozefa Tisa. Poslankyňa, ktorá na tejto ulici býva bojuje za zmenu názvu. Práve za túto iniciatívu získala aj ocenenie Biela vrana. Jej kolegov, ktorí sa pri hlasovaní o zmene názvu ulice zdržali hlasovania teraz naháňajú vyšetrovatelia z NAKA. Informáciu ako prvý priniesol Spravodajský portál 21.

"Je nemorálne a nesprávne, keď máte v občianskom preukaze ulicu, ktorá je pomenovaná po odsúdenom človeku za vojnové zločiny a za zločiny proti ľudskosti. To je jednoducho neakceptovateľné. Sme jediná obec v Európe to nikde nie je," povedala poslankyňa Lenka Ticháková.

3.augusta predložila na zastupiteľstve návrh na premenovanie ulice na ulicu Kamence. "Keďže ho predložila vo forme prijatia uznesenia, zastupiteľstvo tento návrh bez ohľadu na názor, na osobu doktora Tisu nemohlo prijať, pretože prijatím jej návrhu by sa dopustilo hrubého porušenia zákona," vyhlásila poslankyňa Lenka Milová.

"Zdržali sme sa hlasovania, lebo bolo uznesenie zle pripravené predkladateľom," vyjadril sa poslanec Ľubomír Sečkár. "V jej návrhu sme našli procesné a legislatívne nedostatky, tak sme za jej návrh nehlasovali," uviedla Lenka Milová.

NAKA obvinila desiatich poslancov. Všetci svorne vinu odmietajú obvinenia si prevzali krátko pred Vianocami. "Vyšetrovateľ Národnej kriminálnej agentúry obvinil 10 osôb z prečinu prejavu sympatie k hnutiu smerujúcemu k potlačeniu základných práv a slobôd. Konanie naďalej pokračuje, viac informácií k jeho priebehu a stavu preto nie je možné poskytnúť," potvrdil hovorca Prezídia Policajného zboru Slovenskej republiky, Michal Slivka.

"Mňa samotné obvinenie určite prekvapilo, najskôr som si myslel že je to žart. Ale keď si to človek prečíta, hneď vytriezvie. Je to veľký precedens a pre nás desiatich určite veľké sklamanie," povedal poslanec Ľubomír Sečkár. 

"Ani jeden z nás sa nikdy nevyjadril na adresu doktora Tisu. Nehodnotíme ho ako osobnosť, a teda z historického hľadiska, ani jeho skutky. Našim cieľom bolo dodržať zákonnosť na úrovni samosprávy pri prijímaní legislatívnych procesov," povedala Lenka Milová.

"Ja do médií nebudem nič dávať, nakoľko nemám žiadne informácie o postupe NAKY, tak nemôžem k tomu povedať nič," vyjadrila sa samotná predkladateľka a držiteľka ocenenia Biela vrana, Lenka Ticháková.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy