Oblačno
16°
Bratislava
Soňa
28.3.2024
Kolíkovej návrh zmiernenia trestov za držanie drog viacerí poslanci odmietajú
Zdielať na

Kolíkovej návrh zmiernenia trestov za držanie drog viacerí poslanci odmietajú

BRATISLAVA / Príbeh Jozefa Šípoša, ktorý si má odsedieť 20 rokov za výrobu konopných mastí, je výsledkom toho najextrémnejšieho, čo máme v slovenskej protidrogovej legislatíve. Ministerka spravodlivosti chce zmeniť zákon tak, aby viac trestal dílerov a menej užívateľov, o to viac pri marihuane. Úľavy sa majú týkať iba malého množstva drog. Veľa pochopenia medzi poslancami jej snaha nenachádza.

"Nevedel som o tom, že tresty sa tu pohybujú na úrovni doživotia za vypestovanie trávy. Myslel som si, že sa tu trestajú ľudia, ktorí z toho žijú," vyjadril sa neprávoplatne odsúdený Jozef Šípoš ml., u ktorého polícia našla sušenú marihuanu. Jej hmotnosť stanovili na 18 kíl. Podľa obhajcu v tom boli zarátané aj šupy z cibule, či nepoužiteľné stonky.

Jozef Šípoš tvrdí, že z rastlín vyrábal výlučne liečivú masť, trestný zákon v jeho prípade ráta s najprísnejším drogovým paragrafom. "To je taký paradox, že ak vám zaistia živé rastliny, ste pestovateľ, sú tam nižšie sadzby ako to isté množstvo vysušenej rastliny, tam sú vyššie sadzby," konštatoval advokát Igor Ribár.

"Je to veľmi extrémny prípad, jeden z mála, ktorý je z môjho pohľadu veľmi kontroverzný," reagoval na prípad dočasný policajný prezident Štefan Hamran. Tresty za drogy prehodnotilo aj ministerstvo spravodlivosti. Novela, ktorú predstavilo minulý týždeň, stanovuje takzvané nepatrné množstvo, pri ktorom by bol trest len minimálny. Napríklad, pri marihuane by do 1 gramu nebolo možné poslať užívateľa do väzenia. Trest do 1 roka by bol aj pri iných drogách, ak by nepresiahli stanovené množstvo, rádovo pol gramu a menej. "Stanovíme presné množstvá drog, pri ktorých bude jasné, že tieto sú tie, ktoré sú určené pre vlastnú spotrebu," vysvetlila ministerka spravodlivosti Mária Kolíková. "Vítame tú kategorizáciu, nám to uľahčí policajnú prax, nie som ani proti tomu, aby tam bol diverzný prístup k ľahkým drogám a raz a navždy ich odčlenil," povedal v relácii Na hrane Štefan Hamran. 

"Veľakrát to môže byť len mladícke zlyhania a veľakrát už len samotné prejednanie veci je dostatočným trestom," uviedol podpredseda Slovenskej advokátskej komory, Ondrej Laciak. Pán Šípoš by aj po novom vyšiel minimálne s 15 - ročným trestom, a to vzhľadom na množstvo sušiny. Novela by naopak pomohla Robertovi z Košíc, ktorého polícia zadržala v pivárni s necelými 8 gramami kanabisu, za čo dostal 10 rokov. "Po novom by mu hrozil trest maximálne 3 roky," povedal advokát Igor Ribár. "Už aj tá doba čo som vo väzbe nie je primeraná ku môjmu prešľapu," vyjadril sa neprávoplatne odsúdený Robert. 

​Zákon je zatiaľ v pripomienkovom konaní, no už teraz čelí kritike z viacerých strán . A kým niektorí sa obávajú, že takpovediac príliš uvoľní mravy, iní tvrdia, že mohol byť oveľa odvážnejší a modernejší. Odborník z Právnickej fakulty upozorňuje, že za dílera vás môžu označiť, aj keď máte len 1 cigaretu, no podelíte sa o ňu s kamarátmi. "Ja by som dal do vzoru práve Česko, kde sa posudzuje nie že koľko osôb je zachytených, ale aké množstvo v tom čase ponúkol. Tuto ešte máme určité rezervy," vysvetlil odborník na trestné právo Tomáš Strémy. Obhajca Jozefa Šípoša upozorňuje, že pri drogách naďalej figuruje automatické prepadnutie majetku. "Musí sa doplniť to, aby súd mal možnosť sám si vyhodnotiť, kedy ho dá a kedy nedá," uviedol advokát Ribár. 

"V žiadnom prípade ten zákon nepodporíme, je to zdrap, nebudeme tu legalizovať drogy," odkázal predseda parlamentu Boris Kollár. "Ak môžeme hovoriť o zmiernení trestov alebo alternatívnych trestoch, tak len pri marihuane," reagoval predseda strany Hlas-SD, Peter Pellegrini. "Nemôže to byť totálna dekriminalizácia, ani legalizácia, ale je pravda, že ak niekto má pri sebe malú dávku, nemalo by ho to stáť 12 rokov," povedal poslanec Erik Kaliňák. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy