Polojasno
15°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Ministerka spravodlivosti chce upraviť trestný zákon. Napríklad nižšie tresty za drogy
Zdielať na

Ministerka spravodlivosti chce upraviť trestný zákon. Napríklad nižšie tresty za drogy

BRATISLAVA / Ministerka spravodlivosti chce od základov prekopať trestný zákon. Žiada viac domáceho väzenia namiesto žalára, aj nižšie tresty za drogy. Veľké problémy môžu mať aj šíritelia dezinformácií.

"K slabším by sme mali byť miernejší, k silnejším prísnejší," povedala Mária Kolíková a jedným dychom dodala, že v slovenských väzniciach je priveľa odsúdených a náš trestný zákon už takpovediac vyšiel z módy. Po novom by nemalo byť trestné, ak niekomu spáchate škodu nižšiu ako 500 eur. Novela by mala sudcov motivovať, aby odsúdeným dávali viac a častejšie alternatívne tresty, ako povinné práce či domáce väzenie.

"Keď sa bavíme o počte odsúdených osôb a porovnáme ich s inými krajinami, tak sme niekde na chvoste," konštatovala ministerka spravodlivosti. "Alternatívne tresty sú využívané veľmi málo, je to len 5 percent, v ČR je to až 15.20 percent., čiže veľmi zaostávame," uviedol Tomáš Strémy z právnickej fakulty UK. 

Sudcom by podľa ministerky malo pri ich ukladaní dodať odvahu, že ak odsúdený bude ignorovať domáce práce či náramok, po novom automaticky pôjde za mreže a to bez pardónu. Ministerka navrhuje aj 2 nové trestné činy a to v súvislosti s pandémiou, jeden by sa mal týkať šírenia dezinformácií a druhý útokov na hygienikov či zdravotníkov. "Osobitne sme svedkami toho, že sa šíria dezinformácie, ktoré súvisia s Covidom, a ktoré sú spôsobilé ohroziť zdravie a životy," konštatovala Mária Kolíková. Ak by ich niekto šíril na internete veľkému publiku v núdzovom stave, trest môže byť až 10 rokov. Prísne by mali trestať aj tých, ktorí napádajú iných len pre ich prácu. Napríklad vo vakcinačnom centre, ale aj pri výrobe reportáží. A tu už ministerka naráža na advokátov, ktorí tvrdia, že s nimi vôbec nerokovala. "Je treba opatrne pristupovať k zavádzaniu nových skutkových podstát, ich zmene, treba dvakrát merať a raz strihať," varoval Viliam Karas, predseda slovenskej advokátskej komory. "Skôr to posúdiť ako priestupok a nie ako trestný čin," vyjadril sa Tomáš Strémy. "Určite by mali za klamstvá niesť väčšiu zodpovednosť," povedal Peter Pellegrini. "Ľubošovi Blahovi chcú úradníci zakázať internet a na 10 rokov ho dať do basy," konštatoval Robert Fico. 

Vydýchnuť by si mali aj tí, ktorých polícia prichytí s cigaretou marihuany. Držba do jedného gramu by sa už netrestala väzením. Ministerka chce sadzby upraviť aj pri iných drogách a tu už naráža na problém. "Ja si myslím, že tým pádom sa bude úplne jednoznačne odlišovať medzi užívateľom a dílerom a na tomto by mala byť celospoločenská zhoda," povedala Mária Kolíková. Trestný zákon chce riešiť aj otázku sexuálneho násilia. Trestný bude akýkoľvek sexuálny styk bez súhlasu. Novela je zatiaľ v pripomienkovom konaní, všetko ešte môže byť inak.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy