Jasno
Bratislava
Jaroslav
27.4.2024
Exposlanec Ján Herák pracuje pre OĽaNO, pritom má na krku štvrté podozrenie zo sexuálneho zneužívania
Zdielať na

Exposlanec Ján Herák pracuje pre OĽaNO, pritom má na krku štvrté podozrenie zo sexuálneho zneužívania

BRATISLAVA / Zo sexuálneho násilia podozrievaný a obvinený exposlanec OĽaNO, Ján Herák, má, zdá sa, ďalší problém. Podľa informácií denníka SME proti nemu vypovedá už ďalšia, štvrtá žena. Policajtom údajne potvrdila, že ju Herák v minulosti sexuálne obťažoval. On sa bráni, že je nevinný a naďalej pracuje pre najsilnejšiu koaličnú stranu.

"Túto informáciu som sa dozvedel včera, ako aj vy. Cez iné mediálne kanály. Ale ja o ničom neviem," reagoval na nové obvinenia bývalý poslanec Národnej rady SR, Ján Herák. Poslanec Herák sa do parlamentu priviezol na kandidátke OĽaNO na začiatku aktuálneho volebného obdobia. Po čase sa však svojho poslaneckého mandátu vzdal, pre závažné obvinenie a ďalšie podozrenia. Pre stranu OĽaNO pracuje aj naďalej, aj napriek tomu, že v súvislosti s ním pribudli ďalšie závažné podozrenia.

"Čo som sa včera dočítal, je len nejaká informácia, že je to nejaká mladá žena, nie je to dieťa a že sa ubránila. No tak mňa by veľmi zaujímalo, že podľa denníka SME, kto je tá žena?," opýtal sa Herák. Denník SME priniesol informáciu o ďalšom údajnom sexuálnom delikte bývalého vládneho poslanca. Ide už o štvrtú ženu, ktorá mala na polícii vypovedať o tom, že ju chcel ex poslanec sexuálne zneužiť. Toto podozrenie vyplávalo na povrch po výzve, ktorú vyšetrovacie orgány adresovali smerom k ďalším potenciálnym obetiam násilia.

Podľa oficiálnych informácií sa polícia zatiaľ koná iba v troch prípadoch. "V jednom prípade je vznesené obvinenie Vami označenej osobe a v ďalších dvoch prípadoch je začaté trestné stíhanie vo veci," uvádza sa v stanovisku krajskej prokuratúry v Nitre. Herák už takmer pol roka v poslaneckej lavici nesedí. OľaNO ho po prepuknutí kauzy prichýlilo a pre stranu aj napriek podozreniam stále pracuje. Čo konkrétne má na starosti najskôr v telefonickom rozhovore povedať nechcel. Neskôr priznal, že má podľa jeho slov na starosti akési administratívne sociálne záležitosti. V kuloároch sa pritom otvorene hovorí, že za podobne vysoký plat, ako v časoch poslancovania. "To je výmysel, výmysel," ohradil sa Herák. "Presný plat, neviem vám povedať, ale určite sa zďaleka nepribližuje platu poslanca," vyjadril sa k platu Michal Šipoš, predseda poslaneckého klubu OĽaNO. No a kým vlastní sa Heráka aj napriek pribúdajúcim podozreniam zastávajú. Z koaličných klubov na nich ukazujú prstom a od koaličného ex poslanca dávajú ruky preč. 

"Samozrejme, platí prezumcia neviny, aj keď je to veľmi znepokojivé a tých otáznikov je veľmi veľa," komentoval dianie okolo poslanca Heráka poslanec Andrej Stančík. "Tie podozrenia sú vážne, mali by byť čo najskôr vyriešené. Ale to si musia oni rozhodnúť," vyjadril sa Juraj Šeliga. Opozícia kauzu tiež nenecháva bez povšimnutia a matovičovcom pripomína ich ostré vyjadrenia z minulosti. "Nech si polícia robí svoju robotu a nech pozatvára všetkých úchylákov," odkázal predseda strany Smer-SD, Robert Fico. 

No podľa šéfa obyčajných, financmajstra Matoviča to vyzerá tak, že jeho bývalý poslanec Herák to má nadobro zrátané už teraz. Aj napriek dookola opakovanej mantre o prezumcii neviny. "Štyri považujem za výrazne viac ako dve a už sa mi to trošku prestáva páčiť alebo zdať, že by to mohlo byť spiknutie, tak je úplne legitímne dať si otázku, že či ďalej pokračovať v tomto zmluvnom zväzku," vyjadril sa Igor Matovič. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy