Jasno
Bratislava
Jozef
19.3.2024
Matovič presadil 500-eurové poukážky pre seniorov, no musí ich schváliť parlament. Sulík mu to ale okorenil
Zdielať na

Matovič presadil 500-eurové poukážky pre seniorov, no musí ich schváliť parlament. Sulík mu to ale okorenil

BRATISLAVA / Matovičove očkovacie poukazy v hodnote 500 eur smerujú v skrátenom konaní do Národnej Rady SR. Poslanci o nich teda rozhodnú v najbližších dňoch. Ak by sa našlo, aj bez SaS v parlamente dosť hlasov, potom bude na ťahu prezidentka. Kým SaS stále trvá na tom, že to skončí fiaskom, Igor Matovič verí, že takto motivuje k očkovaniu rizikovú skupinu seniorov, ktorá plní covidom zamorené nemocnice.

Minister financií Igor Matovič povedal, že návrh zákona je písaní tak, aby vláda získala ešte čas na elimináciu chýb. "Platí rovnaký princíp, 500 eur pre každého, kto do konca tohto roka bude mať 60 rokov. Zároveň platí rovnaký princíp, aby sa najneskôr do Vianoc zaregistrovali či už na prvú, druhú alebo tretiu dávku," hovorí Matovič. Podrobnosti budú upresňovať v druhom čítaní. "Tí, ktorí už sú zaočkovaní 3. dávkou, tí už v podstate automaticky majú nárok," hovorí Matovič. Očkovanie by sa malo spustiť v tempe 50 000 dávok denne, ubezpečil ho o tom minister zdravotníctva Vladimír Lengvarský. Matovič na tlačovej konferencií po rokovaní vlády uviedol, že ho mrzí nepodporenie návrhu zo strany SaS. "Toto hlasovanie bude o tom, uvidíme komu záleží na živote starého človeka." 

Stále čakáme na materiál z dielne ministra financií, ktorý sa týka 500-eurových poukazov na motiváciu pre rizikovú skupinu na očkovanie. Zatiaľ zverejnený nie je. Štát  poskytne 500 miliónov eur prevádzkam, ktoré utrpeli škody počas pandémie ochorenia COVID-19. Toto riešenie navrhol minister financií. Peniaze sa k nim majú dostať cez zaočkovaných dôchodcov, ich deti či vnúčatá, ktorí použijú 500-eurové poukazy vo vybraných podnikoch a službách. Má sa to týkať hotelov, penziónov, reštaurácií a kaviarní, tiež divadiel, galérií a kín v rámci kultúrnych podujatí. Tretí sektor, ktorý chce Matovič podporiť, zahŕňa poskytovanie služieb, aké ponúkajú kaderníctvá, kozmetické a masérske salóny, aquaparky, wellness centrá, posilňovne a športové kluby.

Cieľom je podľa Matoviča podporiť očkovanie u približne 380-tisíc Slovákov vo veku nad 60 rokov, ktorí v súvislosti s ochorením COVID-19 patria medzi rizikové skupiny.

Nárok na poukazy budú mať seniori, ktorí do polovice decembra budú zaočkovaní aspoň jednou dávkou. Týkať by sa to malo aj tých, ktorí už majú nárok na druhú, prípadne tretiu dávku a ešte si ju nenechali aplikovať. Matovič chce dať možnosť využiť poukazy aj tým, ktorí už tretiu dávku majú. Ide o viac ako 200-tisíc ľudí. Používať poukaz však budú môcť seniori až vtedy, keď budú zaočkovaní treťou dávkou, teda niektorí až budúci rok. Poukaz bude fungovať formou QR kódov, cez ktoré si bude prevádzkar môcť stiahnuť požadovanú sumu za svoje služby.

SaS nesúhlasí s 500-eurovými poukazmi 

Podľa ministra hospodárstva Richarda Sulíka týmto postupom znehodnocujeme samotnú vakcínu. Druhý dôvod prečo SaS nepodporila poukážky je obava, že stúpne korupcia. "Kvôli podplateniu lekára, aby dostal potvrdenie, že je zaočkovaný," uviedol Sulík na tlačovej konferencií po rokovaní vlády. Tretí dôvod je, že podľa strany SaS učíme ľudí nechať si platiť za to, že sa chránia. Po štvrté, budú podľa Sulíka tieto poukážky fiaskom. "Tento štát nevedel zrealizovať lotériu, aby tam neboli stále nejaké problémy, ani toto nebude fungovať technicky a administratívne," tvrdí Sulík. Po piate sa naskytá otázka, čo sa tými 500 eurami dá spraviť. "Napríklad zdvihnúť platy zdravotným sestrám," hovorí Sulík. Po šieste sa minister hospodárstva pýta, odkiaľ sa tie peniaze zoberú. Ako siedmy bod uviedol zlú skúsenosť s poukazmi Andreja Danka. "Problém bol v tom, že poukazy platili iba pre dovolenky na Slovensku. Poukážky sú tiež len pre slovenské podniky. My sme v Európskej únií, teda ideme do zbytočného konfliktu s EÚ. Po ôsme budeme platiť tým, korí by sa dali zaočkovať aj tak. Oni si prídu po tretiu dávku, keď už majú druhú. My zaplatíme 400 miliónov eur a ešte sme nikomu nepomohli." Toto sú podľa Richarda Sulíka dôvody, prečo hlasovala SaS proti. 

"V parlamente sa buď hlasovania zdržíme, alebo budeme hlasovať proti," dodal Sulík. 

Ďalšie body na rokovaní vlády 

Štátny tajomník ministerstva zahraničných vecí chce hovoriť aj o režime na hraniciach kvôli novej mutácii koronavírusu. Bude sa diskutovať o školách a o tom, v akom režime by mohli ísť do prázdnin, ktoré budú už od 20. decembra. Hovoriť sa bude aj o pomoci pre cestovný ruch. Minister dopravy Andrej Doležal mal materiál na vláde, ktorý je už schválený, čo sa týka schém pomoci aj pre prvý štvrťrok roku 2022, keďže dá sa predpokladať, že s cestovaním to ružové nebude. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy