Zatiahnuté
15°
Bratislava
Lesana
5.5.2024
5 tipov čo musíte urobiť pri dopravnej nehode
Zdielať na

5 tipov čo musíte urobiť pri dopravnej nehode

Zdroj: Union

INZERCIA /  Dopravné nehody sú každodennou realitou na dnešných cestách. Čo robiť bezprostredne po nehode a prečo nezabudnúť na havarijné poistenie?

Nehody sa stávajú. Nezabudnite preto na havarijné poistenie

Nehody sa proste stávajú a väčšinu z nás to bohužiaľ neminie. Nezáležiac na tom, akým dobrým vodičom sme. V prvom rade nie sme na ceste sami a preto nezáleží len na našich schopnostiach. Zároveň však tiež platí, že nikto nie je neomylný. Nižšie v článku si môžete prečítať 5 tipov, čo robiť v prípade, ak dopravná nehoda nastane.

Ešte predtým by sme chceli upriamiť pozornosť na to, že havarijná poistka, je na dnešných cestách niečo, čo sa skutočne oplatí mať. Na Slovensku sa za rok 2020 stalo vyše 11875 nehôd. V priemere to vychádza približne na 30 dopravných nehôd denne. Povinné zmluvné poistenie využijete však len v prípade, ak nehodu zaviníte vy. Preplácané sú z neho iba škody spôsobené na vozidle druhého vodiča. Ak vsak vašou vinou poškodíte svoje auto, ide to z vášho vrecka. Pokiaľ samozrejme nemáte uzatvorené havarijné poistenie. Na poisťovacom trhu dnes nájdete viacero možností, s výberom vám môže pomôcť aj online nástroj - havarijné poistenie kalkulačka.

5 tipov čo robiť bezprostredne po nehode:

Okamžite po nehode

zastavte Zatiahnite ručnú brzdu, vypnite motor a zapnite výstražné svetlá. Keďže ste ešte neumiestnili na cestu výstražný trojuholník, mohlo by sa stať, že z diaľky nebudete vidieť a tak sú výstražné svetlá veľmi dôležité. Bez nadsázky môžu zachrániť váš život.

Ste zranený alebo v šoku

Čo vás pochopiteľne od týchto činností môže paralyzovať, tak si okamžite nasaďte reflexnú vestu a zabezpečte miesto nehody. Urobte to hneď, ešte predtým ako začnete komukoľvek volať alebo kohokoľvek zachraňovať. Aj keď sa to tak na prvý pohľad nezdá, zabezpečenie a označenie miesta nehody patrí medzi to najdôležitejšie záchranné konanie, pretože tým predchádzate ďalšiemu možnému nešťastiu, ktoré sa ešte nestalo (napríklad kvôli tomu, že nebudete označený do vás môže naraziť ďalšie auto, ktoré vás neuvidí z dostatočnej diaľky a nestihne zabrzdiť).

Ideálne zabezpečenie nehody je pomocou výstražného trojuholníka, ktorý je súčasťou povinnej výbavy alebo ďalšou reflexnou vestou. Pokiaľ ste v obci alebo na ceste s menšou premávkou umiestnite trojuholník 50 metrov od auta, na diaľnici pridajte ďalších 50 metrov. Je to kvôli tomu, aby ostatní vodiči mali aj napriek vyššej diaľničnej rýchlosti dostatok času zabrzdiť alebo vás obísť.

Zistite či niekto nebol zranený

Pokiaľ áno, poskytnite mu prvú pomoc a následne zavolajte záchrannú službu.

Zdokumentujte miesto nehody

Ak vám to situácia dovoľuje (ak je na mieste nehody vážne zranený a vy mu podávate prvú pomoc, je to samozrejme dôležitejšia činnosť) miesto nehody detailne zdokumentujte fotografiami a vyplňte dokumenty o nehode. V dnešnej dobe má snáď každý na svojom mobilnom telefóne fotoaparát, ktorý zvládne urobiť pár použiteľných fotiek. Pokiaľ z rôznych dôvodov nie je možné zaistiť fotografie miesta nehody, skúste si zaobstarať pár svedkov.

Vyplňte správu o nehode

Rovnako je potrebné, či už ste alebo nie ste vinník nehody, spísať dokumenty o nehode. V aute by ste mali vždy mať pripravené potrebné dokumenty. Býva to predpripravený formulár s názvom záznam o nehode, ktorý by ste mali dostať od svojej poisťovne. Nájdete ho ale aj voľne stiahnuteľný na internete. Tento formulár nie ste povinný v aute nosiť, každopádne vám to záznam o okolnostiach nehody značne zjednoduší.

Pokiaľ ho ale nemáte, budete potrebovať tieto informácie:
Meno a priezvisko
Bydlisko druhého vodiča
EVČ auta druhého vodiča
Informácie o poisťovni druhého vodiča V prípade, ak by vám druhý vodič odmietol tieto údaje zdeliť, bude vám stačiť jeho EVČ s ktorým sa môžete obrátiť na slovenskú kanceláriu poisťovateľov, ktorá by vám s tým mala pomôcť. Rada na záver Pýtate sa kedy je potrebné zavolať políciu? Pokiaľ predpokladaná škoda nepresahuje 3990 € alebo vinník nebol pod vplyvom alkoholu či iných omamných látok, volať ju nemusíte.

V prípade však, že sa s druhým účastníkom dopravnej nehody nedohodnete na tom, kto nehodu zavinil alebo bola nejaká osoba vážne zranená či dokonca usmrtená, políciu voláte okamžite.

Rada na záver

Pýtate sa kedy je potrebné zavolať políciu? Pokiaľ predpokladaná škoda nepresahuje 3990 € alebo vinník nebol pod vplyvom alkoholu či iných omamných látok, volať ju nemusíte. V prípade však, že sa s druhým účastníkom dopravnej nehody nedohodnete na tom, kto nehodu zavinil alebo bola nejaká osoba vážne zranená či dokonca usmrtená, políciu voláte okamžite.

Najčítanejšie správy