Zatiahnuté
Bratislava
Jela
19.4.2024
Pravá komora vodného diela v Gabčíkove je zrekonštruovaná. Minister Budaj chce hovoriť o spoplatnení
Zdielať na

Pravá komora vodného diela v Gabčíkove je zrekonštruovaná. Minister Budaj chce hovoriť o spoplatnení

GABČÍKOVO / Obe plavebné komory vodného diela v Gabčíkove boli už v havarijnom stave, a preto sa pred rokom začala ich rekonštrukcia. Pravá je už vynovená. Minister životného prostredia chce začať diskusiu o ich spoplatnení.

29 rokov a 420 tisíc plavidiel si vyžiadalo rekonštrukciu komôr v Gabčíkove. Za ten čas previezli cez ne 165 miliónov ton tovaru a tisíce výletníkov. Boli už napustené 110 tisíckrát. Pravá komora, ktorej zásadná rekonštrukcia začala pred rokom, hlási hotovo.

"Mnohé prvky sú zinovované, máme napríklad vyhrievané bitvy, ktoré v zime zvykli zamŕzať, máme inovačný systém napúšťania komory a vypúšťacích systémov, je to jedinečná stavba," opísal rekonštrukciu Vladimír Kollár, generálny riaditeľ. Už nehrozia priesaky, či poškodzovanie lodí a rýchlejší je aj systém napúšťania a vypúšťania. "Celkový rozpočet je vyše 150 miliónov eur, 15% financovaných z vlastných zdrojov vodohospodárskej výstavby, štátneho podniku a zvyšok je financovaný zo zdrojov EÚ," informoval Vladimír Kollár. "Najpodstatnejšie je, že zvýši sa bezpečnosť a výkonnosť z hľadiska vodnej dopravy, čo určite by mal prispieť k tomu, aby sa vodná doprava ešte viac využívala," zdôraznila štátna tajomníčka ministerstva dopravy a výstavby SR, Katarína Bruncková. 

Aj keď je vodné dielo poistené, otázna je kvalita prevádzky a postoj samotných vlastníkov lodí. "Mnohé tie lode sú z ekologického hľadiska hotová katastrofa, sú pod zástavami firiem, ktoré nechcú niesť zodpovednosť keď plavidlo poškodí niečo," konštatoval minister životného prostredia, Ján Budaj. Minister životného prostredia upozornil, že by bolo vhodné začať diskusiu o spoplatnení používania plavebných komôr. "Bolo dohodnuté pred rokmi, že sa nebude platiť, ale ako počúvame ako drahé je ich opravovanie, bol by som rád, ak by aj táto otázka bola prehodnotená," doplnil Ján Budaj. Momentálne začala rekonštrukcia ľavej komory, tá by mala byť dovŕšená o 415 dní.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy