Zatiahnuté
12°
Bratislava
Jela
19.4.2024
30 rokov od najkrvavejšieho úteku z väznice. Sedem väzňov pripravilo o život piatich dozorcov
Zdielať na

30 rokov od najkrvavejšieho úteku z väznice. Sedem väzňov pripravilo o život piatich dozorcov

LEOPOLDOV / Dnes je to presne 30 rokov od krvavej cesty z leopoldovskej väznice na slobodu. Sedem väzňov na čele s vrahom Tiborom Polgárim zabilo počas úteku 5-tich dozorcov. Ďalších vážne zranili. Najkrvavejším útekom z väznice v našej histórii si vybojovali slobodu na necelý deň.

Po Havlových amnestiách v novembri 1989 a následnej vzbure väzňov v Leopoldove došlo k narušeniu väzenského systému. Na slobodu sa dostalo 642 odsúdených a okrem iného sa zrušila aj tzv. zostrená izolácia, kde boli tí najnebezpečnejší väzni.

Väzni útek plánovali viac ako mesiac 

"Jeden z tých, ktorý bol umiestnení v tej zostrenej izolácii bol aj Polgári. Bol tam preto, že mal dva alebo tri pokusy o útek, čiže Polgári bol vlastne profesionál, ktorý sa orientoval na vykonanie útekov," povedal vtedajší riaditeľ leopoldovskej väznice Oto Lobodáš. 

Tibor Polgári a ďalších 6 väzňov vraj útek z najprísnejšie stráženej väznice plánovali mesiac. K tomuto kroku sa odhodlali 23.novembra 1991. Celé sa to nezačalo tak ako bolo doteraz všeobecne známe. Podľa vyšetrovateľa leopoldovskej masakry sa Polgári dostal z cely pod inou zámienkou ako tou, že chce poslať list. 

Prvý dozorca bol zavraždený v sprche 

"Polgári si zabezpečil zbraň,  pýtal sa od príslušníka, že sa ide sprchovať, mal ju schovanú pod uterákom, príslušník ho pustil do tej sprchy a natlačil ho pod sprchu a to bol vlastne prvý, ktorý bol zavraždený," povedal bývalý vyšetrovateľ Peter Vačok. 

K Polgárimu sa vzápätí pridali jeho komplici a zviazali ďalšieho dozorcu. Takto čakali na ďalších príslušníkov, ktorí si práve menili služby. Tiež ich surovo zbili a zviazali. Obliekli si ich uniformy a nepozorovane prešli celým areálom ústavu smerom k hlavnej bráne väznice. "Do uniforiem sa obliekli dvaja, Polgári a Uriga. Samotné vraždy vykonávali len dvaja, to bol Polgári a Uriga," povedal Vačok. 

Z väznice ušli na ukradnutom aute 

Keďže sa v tom čase práve menili služby, dozorcovia na západnej bráne čakali ešte dvoch kolegov. Keď zbadali dvoch mužov v uniformách, mysleli si že sú to oni. Tento moment sa stal štyrom dozorcom osudným. Ďalších dvoch vážne zranili. Zmocnili sa ich zbraní a vyšli z väznice. Keďže Polgári s Urigom mali uniformy, podarilo sa im zastaviť auto s manželským párom. "Viem, že Polgári mu samopalom rozbil čeľusť," povedal Vačok. 

Tým, že ich bolo sedem väzňov s jedným rukojemníkom, mali problém zmestiť sa do ukradnutého auta. "Niekto z týchto siedmich vykríkol, že "Tibor, zabi ho" a vtedy jeden z tých odsúdených, volal sa Bajger doslova povedal: "Tibor načo ho budeš zabíjať?", tak veľkoryso mu Polgári daroval život," uviedol Vačok. 

Väzni sa na úteku ďaleko nedostali. Došiel im benzín. Spanikárili a rozdelili sa. Časť z nich naskákala do vlakov v domnienke, že idú smerom do Bratislavy. Nastúpili  na zlý spoj a doviezli sa naspäť do Leopoldova. Povyskakovali von a utekali smerom na Trnavu. Schovali sa v stohu sena pri Žlkovciach. Keď ich policajti a dozorcovia obkľúčili, začali mávať bielym tričkom na znak, že sa vzdávajú. Medzitým sa zvyšní dvaja väzni, Botoš a Uriga dostali až k Piešťanom, kde došlo k prestrelke s policajtmi.

"Podarilo sa tejto hliadke ich postreliť, Uriga hneď padol na mieste a Botošovi sa podarilo ešte ujsť do nejakého podniku, preškriabal sa cez plot a ráno bol zadržaný," povedal Vačok. 

Polgári, Uriga a Harvan dostali doživotie 

Bratislavský súd odsúdil 2.februára 1993 Tibora Polgáriho, Miloša Urigu a Ondreja Harvana na doživotie. Harvan sa krátko na to v cele obesil. Bartolomej Botoš dostal 18 rokov. Na slobodu sa dostal po 31 rokoch. Po dvoch rokoch ho zrazil vlak. Ďalší aktéri úteku, Dalibor Bajger a Václav Fedák dostali 15 ročný trest. Bajger je na slobode od roku 2015. Fedák opustil brány väznice ako prvý, ešte v roku 2009.

Vladimír Duda za útek vyfasoval 13 ročný trest. Na slobodu sa dostal v roku 2011. Polgári s Urigom si stále odpykávajú svoj doživotný trest. Polgári je slovenským väzňom, ktorý je nepretržite najdlhšie za mrežami. Sedí od roku 1984. Najkrvavejší útek z väznice siedmych trestancov navždy pripravil 5 rodín o otcov, manželov a synov. ZVJS si každoročne uctieva ich pamiatku pri pietnom pomníku neďaleko leopoldovskej väznice, kde je symbolicky vysadených 5 líp.

Najčítanejšie správy