Jasno
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Heger na Ukrajine: Hranica je dôležitá, avšak nemala by rozdeľovať dve krajiny
Zdielať na

Heger na Ukrajine: Hranica je dôležitá, avšak nemala by rozdeľovať dve krajiny

UKRAJINA / Aj telefonovanie bez roamingu medzi Slovenskom a Ukrajinou bolo jednou z tém dnešnej návštevy premiéra Eduarda Hegera v Užhorode. S ukrajinským premiérom Denysom Šmyhaľom hovorili aj o vstupe Ukrajiny do Európskej únie a o zlepšení vzájomných vzťahov.

Pozdrav „ dobré ráno“ zaznel hneď na hraničnom priechode Užhorod. Na mieste o ktorom sa stále hovorí v dopravných správach v súvislosti s dlhými kolónami. "Hranica je dôležitá z hľadiska bezpečnosti ale na druhej strane je dôležité, aby táto hranica neoddeľovala tieto krajiny ale aby život medzi regiónmi pri hranici mohol prúdiť a rozvíjať sa," povedal predseda vlády Eduard Heger. 

A hoci sa návšteva začala anglickým pozdravom premiér Heger si o pár minút vystačil so slovenčinou. Premiér Eduard Heger navštívil aj jedinú slovenskú školu na Ukrajine. "Hovorili sme po slovensky, rozumeli mi, ja som rozumel im. Práve toto je miesto, ktoré ide úplným príkladom budovania vzájomných priateľských vzťahov," uviedol Heger. 

V jednej triede sa učí takmer 40 žiakov. Sú to deti ktoré majú korene na Slovensku. Medzi učiteľmi sú aj Slováci. Jediné čo je iné ako u nás sú známky. Jednotka je päťka a päťka jednotka.

"Ak si pamätám, tak tak by to malo byť ale o známkach sme sa nerozprávali," povedal Heger. Pre rodičov týchto detí ale aj pre celú Ukrajinu je dôležité dostať sa čo najskôr do únie. Hoci to zrejme bude trvať roky – Slovensko to podporuje. "Ak sa také niečo podarí, tak z tohto bude profitovať aj východné Slovensko," uviedol štátny tajomník MZV SR Martin Klus. 

Ukrajinci by chceli zatiaľ do Európy dostať aspoň svoje výrobky. "Máme vysoko kvalitné mliečne výrobky aj mäso," povedala miestna. Aby sme ich však mohli ochutnať musí sa ich legislatíva viac priblížiť európskej. A napriek tomu že Ukrajinu čaká ešte dlhá cesta do únie – aspoň telefonovať by sme si o chvíľu mohli bez prirážky. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy