Skoro jasno
26°
Bratislava
Lea
29.4.2024
Lengvarský presadil v prvom čítaní reformu nemocníc, svoje plány vysvetlil na Orave a v Liptove
Zdielať na

Lengvarský presadil v prvom čítaní reformu nemocníc, svoje plány vysvetlil na Orave a v Liptove

BRATISLAVA / Minister zdravotníctva Vladimír Lengvarský presadil v prvom čítaní v parlamente svoju reformu nemocníc. Zvládol to aj bez hlasov Kollárovho hnutia Sme rodina.

Vladimír Lengvarský však naďalej čelí obavám zdravotníkov v regionálnych nemocniciach. Mimochodom, ten názov je pre nich podstatný. Nechcú sa totiž dostať na zoznam takzvaných komunitných nemocníc. Minister svoje plány vysvetľoval na Orave aj v Liptove.

"Prezentácia komunitnej nemocnice - v takej forme, ako to bolo dávane, že to má byť malý urgent, jednodňová chirurgia, možno nejaké oddelenie pôrodnicko- chirurgické a potom chronické lôžka, to v dnešnej dobe absolútne je nonsens. Na Hornej Orave pre týchto ľudí by to bola katastrofa. Zákon zaručuje základnú, dostupnú, akútnu zdravotnú starostlivosť do 35 minút," vyjadril sa Marián Tholt, riaditeľ Hornooravskej nemocnice v Trstenej.
Ministrovi zdravotníctva prešla novela v prvom čítaní. Preto Hornooravci aj Hornoliptáci dnes netrpezlivo očakávali ministra. Chceli vedieť, ako dopadnú ich dve nemocnice. Či sa z regionálnych zmenia na komunitné.
"V schválení po prvom čítaní zákona o kategorizácii ústavnej starostlivosti, naším cieľom je, aby sa dostupnosť a  kvalita zdravotníckeho zabezpečenia pre občanov zvýšila. Som plne presvedčený, že táto nemocnica bude mať svoje miesto aj v takzvanej optimalizovanej sieti a dezinformácie sme vyriešili," povedal Vladimír Lengvarský.
Oravci sú prísľubom ministra zdravotníctva nadšení. Avšak sú naďalej opatrní. "My sme stále v štrajkovej pohotovosti - nezaspali sme na vavrínoch. Ešte sa to môže otočiť kadejako. Tu sa jedná o veľké veci, o veľké obete," vyjadril sa Marián Tholt.
"Tu sa naozaj nebavíme o tom, že by sme mali nejaké nemocnice rušiť, alebo by mali byť nejakými doliečovákmi. Aj v tých nemocniciach najmenšieho typu má byť bezpečná urgentná starostlivosť a zdravotnícke vybavenie," povedal generálny riaditeľ Reformnej agendy zo sekcie Ministerstva zdravotníctva Slovenskej republiky. 
"Pán riaditeľ, čo sa stane, keď nazveme vašu nemocnicu komunitnou a ostane, tak ako je a ešte prirobíme jednu neurológiu?" opýtal sa minister zdravotníctva Mariána Tholta. 
"Nestane sa nič, ale dáme jej názov regionálna," odpovedal so smiechom riaditeľ Hornooravskej nemocnice v Trstenej. 
Aj v Liptovskom Mikuláši chcú, aby ich nemocnica neskončila ako komunitná. "Pán minister s odborníkmi na naše otázky reagoval, ale k záverom nedošlo," vyjadrila sa riaditeľka Liptovskej nemocnice v Liptovskom Mikuláši, Ľudmila Pohančeníková.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy