Jasno
13°
Bratislava
Vyhlásenie konzília odborníkov k prijatým opatreniam: Obmedzenie pohybu nezaočkovaných je kľúčové
Zdielať na

Vyhlásenie konzília odborníkov k prijatým opatreniam: Obmedzenie pohybu nezaočkovaných je kľúčové

BRATISLAVA / Konzílium pozitívne vníma to, že vláda prijala väčšinu navrhovaných opatrení. Zároveň verí, že ak sa situácia v krátkom čase nezlepší, budú neprijaté návrhy znova diskutované. Vzhľadom na okolnosti dokonca nemôžu vylúčiť ani potrebu ďalšieho sprísňovania.

Epidemiologická situácia na Slovensku je kritická. Potrebujeme ráznu zmenu opatrení a zlepšenie ich dodržiavania. Krátkodobým cieľom je chrániť ľudské životy a zachovať funkčný zdravotný systém.

Zo strednodobého hľadiska je nevyhnutné výrazne zvýšiť zaočkovanosť populácie. Len tak dokážeme zmierniť dopady tretej vlny pandémie a pripraviť sa na ďalšie. Rozhodujúce je bezodkladné uvedenie opatrení do praxe, sledovanie ich efektivity, ako aj ich rýchla adaptácia v prípade, že sa ukážu ako málo účinné. Esenciálnym opatrením, ktoré konzílium navrhlo vláde, je obmedzenie pohybu nezaočkovaných osôb v čiernych okresoch.

Na toto bolo naviazané otvorenie prevádzok pre zaočkovaných a prekonaných (za predpokladu prísneho dodržiavania a kontroly tohto opatrenia). Obmedzenie pohybu, bohužiaľ, nebolo prijaté. Konzílium preto považuje za kľúčové obmedziť vstup osôb, ktoré nie sú očkované a ani ochorenie neprekonali, na všetky miesta, kde sa združuje väčšie množstvo ľudí. To sa týka podujatí aj prevádzok, s výnimkou nevyhnutných.

Pri snahe zachovať v chode prevádzky považujeme za veľmi dôležité, aby sa aktívne zapojili stavovské organizácie, združenia a asociácie. Vyzývame ich, aby rozhodne a presvedčivo podporili očkovanie zamestnancov svojich členov a aby sa zasadili o prísne dodržiavanie pravidiel. Konzílium oceňuje návrh legislatívnych úprav, ktoré posilnia vykonateľnosť a vymožiteľnosť platných opatrení. Vážime si tiež, že vláda myslí aj na ochranu zdravotníckych pracovníkov. Konzílium víta povinné kontroly OTP pre všetkých zamestnancov. Aby sme motivovali k očkovaniu, je do budúcnosti dôležité, aby si zamestnanci hradili testy sami. Prítomnosť nezaočkovaných zamestnancov v gastro sektore považujeme z hľadiska epidemického rizika za prechodné riešenie. Návrat do normálneho života nám zabezpečí len očkovanie.

Navrhnuté opatrenia ministerstva zdravotníctva: 

  • Pre očkovaných a tých, ktorí ochorenie prekonali, by mohli byť otvorené prevádzky aj v čiernych okresoch. Zamestnanci v týchto prevádzkach môžu byť aj neočkovaní či bez dokladu o prekonaní, musia byť ale testovaní a mať respirátor.
  • Zamestnávatelia majú kontrolovať OTP režim u zamestnancov a tých neočkovaných by čakalo testovanie dvakrát týždenne.
  • Prevádzkovatelia a organizátori hromadných podujatí si pri kontrole dokladov OTP môžu kvôli overeniu vyžiadať aj doklad totožnosti. Ak sa covidpasom alebo dokladom totožnosti dotyčný nepreukáže, musí mu byť vstup odmietnutý.
  • Upravujú sa sankcie nielen pre prevádzky. Napríklad za falšovanie covid pasu môže byť udelená až 1000 eurová bloková pokuta, rovnaká suma hrozí za urážku či útok na zdravotníkov.
  • Medzi ďalšími bodmi je aj odporúčanie home-officu.
  • Možnosť nariadenia pracovnej povinnosti.
  • Dôsledná kontrola opatrení.
  • Motivácia k očkovaniu.
  • Zrovnoprávnenie pandemickej OČR s OČR ako pri iných ochoreniach.
  • Napríklad v prípade vianočných trhov chcú povoliť len predaj výrobkov, nie tovarov na konzumáciu.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy