Polojasno
Bratislava
Jela
19.4.2024
Veľká zmena pravidiel: Očkovaní budú mať v čiernych okresoch viac slobody
Zdielať na

Veľká zmena pravidiel: Očkovaní budú mať v čiernych okresoch viac slobody

Archívna reportáž

BRATISLAVA / Koaliční lídri sa dohodli na nových pravidlách, ktoré by mali zmierniť následky pandémie ale zároveň majú pomôcť zdravotníkom. Jednoducho povedané - ľuďom ponúknu cukor aj bič. Vláda bude už zajtra rokovať o vyšších pokutách, jasnejších právomociach policajtov, či hygienikov, ale zároveň umožní podnikateľom v čiernych okresoch otvoriť prevádzky. Obslúžiť však môžu len zaočkovaných a tých čo covid prekonali.

Premiér Eduard Heger o zmene pravidiel informoval na sociálnej sieti. „Verím, že prevádzky budú rozumné a nebudú riskovať tvrdé sankcie pri obchádzaní povinností. To znamená, že nevpustia do interiérov nezaočkované osoby,“ uviedol Heger. Premiér obhajuje zmeny opatrení slovami, že ide o zodpovedný prístup v boji proti COVID-19. 

"Chceme pomôcť aj ekonomike, a preto keďže vidíme, že očkovaní nie sú ani zďaleka takými šíriteľmi ako neočkovaní, tak je možné aby mali prístup k prevádzkam aj v čiernych okresoch," vyjadril sa Heger. 

Táto správa od premiéra potešila aj majiteľa reštaurácie v Starom Smokovci, pomoc prišla v hodine dvanástej a ak by sa tak nestalo, boli pripravení štrajkovať. "Pre tatranskú gastronómiu je táto zmena pravidiel svetlom na konci tunela," povedal majiteľ reštaurácie Vladimír Mikolaj.

V Smokovci nachystaní pre očkovaných zákazníkov sú, navyše celý personál reštaurácie je očkovaný tiež. Výdajne okienka podnikateľov z biedy nevytrhli, niektorí ich neotvorili vôbec, iní zase len cez víkend. Majitelia prevádzok veria, že to zvládnu. A prvú vec, ktorú si dnes na pulty nachystali, boli čítačky covidpasov. 

Podľa premiéra Eduarda Hegera si pandemická situácia vyžaduje odmenu za zodpovednosť. Uviedol, že verí že jednotlivé prevádzky budú rozumné a nebudú riskovať tvrdé sankcie za obchádzanie povinností. Hygienici aj policajti budú môcť udeliť pokutu alebo podnik zavrieť. A majitelia budú musieť otočiť každého, kto sa odmietne preukázať covidpassom a tiež toho, kto poruší opatrenia. Už teraz je ale obava, že v niektorých regiónoch sa to bude masovo porušovať. 

"Ja som rád, že vláda prijala také rozhodnutie, že im to vôbec napadlo. Nám treba dokúpiť pivo a nejaké nealko, vyčistiť to tu, vydezinfikovať," povedal majiteľ pivárne Andrej Lipčák. 

No ešte dôkladnejšie sa pripravujú na nezaočkovaných zákazníkov. Zatiaľ si totiž nevedia dobre predstaviť, ako budú reagovať. "Jasné, že tu nebudeme na nikoho útočiť- očkovaný, neočkovaný ale možno odporučím – nie si zaočkovaný, choď na stanicu, zaočkuj sa jednou dávkou a príď na pivo! Jednoduché," povedal Lipčák. 

"Tak tým neočkovaným budeme musieť jemne vysvetliť, že my musíme dodržiavať aktuálne opatrenia," vysvetlila manažérka hotela Štefánia Pokšajová. 

S takýmto riešením má ale okamžite problém opozícia. "Všetky tieto hlúpe opatrenia, ktoré zavádzajú segregáciu, ktoré potierajú dobrovoľnosť, budeme atakovať na ústavnom súde. Ak tieto opatrenia prejdú," uviedol Róbert Fico. 

"My z pozície vlády tu vytvoríme taký tlak na ľudí, aby sa tá spoločnosť zasa polarizovala. Ja ako právnik si tu viem veľmi ťažko predstaviť, aby to vykonateľné bolo," povedal poslanec NR SR Matúš Šutaj-Eštok. 

Na stranu nových opatrení sa ale postavili lekári. Situácia je mimoriadne vážna a opatrenia nevyhnutné. "Kto nemá vodičský preukaz nesmie viesť auto. Ak sa tak stane nasleduje trest. Nikoho nenapadne hovoriť o porušovaní jeho ľudských práv. Túto vetu adresujeme tým, ktorí sa v záujme víťazstva vo voľbách o dva roky obávajú konať kompetentne," uviedol prezident SLK Pavel Oravec. 

Vláda chce sprísniť pokuty - za sfalšovanie covidpassu alebo urážku zdravotníkov to bude tisíc eur. Opatrení je ale podstatne viac. Zamestnávatelia budú môcť vyžadovať od zamestnancov covidpass. Nezaočkovaný personál bude musieť byť testovaný a zabezpečiť to má zamestnávateľ. Všetky tieto opatrenia musí ešte schváliť vláda. Má to v pláne zajtra.

Vláda bude na svojom stredajšom rokovaní hlasovať aj o ďalších bodoch týkajúcich sa pandémie koronavírusu. Koaličná rada navrhuje: 

  • Ak sa osoba odmietne preukázať Covid preukazom a svojou totožnosťou, tak prevádzkovateľ či organizátor bude mať povinnosť odmietnuť jej vstup do prevádzky alebo na hromadné podujatie.
  • Ak osoba poruší opatrenia vydané Úradom verejného zdravotníctva (ÚVZ), tak prevádzkovateľ, respektíve organizátor bude mať právo vykázať ju z priestoru alebo podujatia.
  • ÚVZ a polícia budú mať nové oprávnenia, a to na mieste udeliť blokovú pokutu alebo uzatvoriť podnik. Ak osoba urazí zdravotníkov alebo sfalšuje Covid preukaz, bloková pokuta sa zvýši na tisíc eur.
  • Zamestnávatelia budú môcť podľa rozhodnutia koaličnej rady vyžadovať od zamestnancov Covid preukaz.
  • Nezaočkovaní zamestnanci prevádzok v čiernych okresoch, ktorí ochorenie neprekonali, budú môcť byť aj testovaní, avšak test im zabezpečí zamestnávateľ, a to minimálne dvakrát do týždňa na vlastné náklady.
  • Pandemická PN bude na úrovni štandardnej PN. 

Predseda vlády Eduard Heger informoval, že povinné očkovanie pre vybrané skupiny zatiaľ nebude zavedené. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy