Zatiahnuté
16°
Bratislava
Júlia, Juliana
22.5.2024
Pasy Richarda Sulíka a slovenskej delegácie sa objavili na Ulož.to: Boli prístupné niekoľko dní
Zdielať na

Pasy Richarda Sulíka a slovenskej delegácie sa objavili na Ulož.to: Boli prístupné niekoľko dní

SLOVENSKO / Pri organizácii letu na Expo do Dubaja niekto posielal kópie pasov celej delegácie bez zabezpečenia. Presnejšie, zavesil to na internetovú stránku, na ktorej citlivé osobné údaje mohol vidieť v podstate ktokoľvek. A niekto si tak všimol aj ďalší problém. Do Dubaja s ministrom Sulíkom odcestovala aj jeho dcéra, v podstate ako odborná poradkyňa vlastného otca.

"Premýšľaj. Zabezpečiť svoje súbory na ulož.to je dôležité. Ak to neurobíš, môžu ich vidieť aj tí ľudia, u ktorých to nechceš. Ak nahrávaš svoje súbory na ulož.to, rob to bezpečne a nezabudni nastaviť, kto ich môže stiahnuť." Takúto kampaň bezpečného zdieľania súborov spustila stránka už dávnejšie. Ten, kto z ministerstva hospodárstva posielal oskenované pasy, vrátane diplomatických, letke ministerstva vnútra, však toto video zrejme nevidel. Internetová stránka Ulož.to informovala, že ich kontaktovali priamo z Dubaja, v stredu, 3. novembra, vo večerných hodinách.

Lenže zazipovaný súbor s kópiami pasov nik nezahesloval. Trvalo týždeň, kým sa na to prišlo. Minister, štátny tajomník, traja župani, podnikatelia, štátni zamestnanci, ale aj novinári. Približne 60 pasov aj s rodnými číslami účastníkov zájazdu, bolo akoby vyvesených na billboarde. Neprajníci mali týždeň na to, aby si to posťahovali, a tak sa tam súbor pravidelne objavuje zas. "Nie je možné plošne zaistiť, že sa tam tie údaje už neobjavia," vysvetlil mediálny zástupca Ulož.to Tadeáš Novák. "Aktuálne zisťujeme, čo sa presne stalo a z akého dôvodu boli tieto údaje zverejnené. V prípade, že zistíme protiprávne konanie, obrátime sa na príslušné úrady," vysvetlila hovorkyňa ministra hospodárstva Katarína Matejková.

​Únik osobných údajov celej delegácie ale rozryl ďalší veľký problém. Verejnosť tak totiž zistila, že Richard Sulík so sebou vládnym špeciálom do Dubaja, zobral aj svoju dcéru Alexandru. Vopred jej účasť nekomunikoval. Preto po odhalení dvíhali obočie aj koaliční partneri. "Ak je to platené z peňazí ministerstva, alebo štátnych peňazí, tak je to papalášizmus jak vyšitý," vyjadril sa poslanec NR SR za klub OĽANO Michal Šipoš. Alexandra podpísala s ministerstvom svojho otca zmluvu o poskytnutí odborného poradenstva, v rámci cesty do Dubaja. V nej sa ministerstvo zaväzuje, že jej preplatí všetky náklady. K tejto téme sa na tlačovej besede SMERu vyjadril aj predseda strany Róbert Fico : "Predstavte si, že v lietadle je môj syn a ja ho označím za experta na medzinárodné právo, 26 ročného a budem ho voziť štátnym lietadlom. A bude bývať za štátne peniaze v luxusnom hoteli. A bude žrať za štátne peniaze, ktoré zaplatí tento štát."

Podľa Sulíkovcov to tak nebolo

Tvrdia, že si Sulíková dcéra zájazd na Expo do Dubaja platila sama."Sulíkovci neboli ubytovaní v hoteli spolu so zvyškom delegácie, ale prenajali si súkromné ubytovanie, ktoré si hradia sami," vysvetlila Matejková. Ministra hospodárstva Richarda Sulíka záujem jeho dcéry naopak potešil, pretože vraj svoje deti vída minimálne a bol rád, že dokázali skĺbiť prácu s časom stráveným spolu. "Alexandra Sulíková sa venuje energetike, má vyštudované právo, má v podstate dve vysoké školy v tomto obore," reagovala poslankyňa NR SR za klub SaS Jana Bittó Cigániková.

Vo štvrtok, 4. novembra, sa má delegácia z Dubaja vrátiť. Zverejnené pasy podľa našich informácií nezablokovali. Richard Sulík prisľúbil, že sa v piatok, 5. novembra, všetko vysvetlí.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy