Polojasno
13°
Bratislava
Marek
25.4.2024
Okrem slovenskej pôdy chce Viktor Orbán kúpiť podiel v energetike. Podľa analytika to nie je problém
Zdielať na

Okrem slovenskej pôdy chce Viktor Orbán kúpiť podiel v energetike. Podľa analytika to nie je problém

BRATISLAVA / Po slovenskej pôde si maďarský premiér Viktor Orbán brúsi zuby aj na našu energetiku. Dve spoločnosti od našich južných susedov totiž majú vážny záujem o odkúpenie 49-percentného balíka akcií spoločnosti Stredoslovenská energetika Holding. Napriek tomu, že v súčasnosti je menšinový podiel v súkromných rukách, samotný predaj musí odobriť vláda.

Záujemcov o kúpu Stredoslovenskej energetiky je viacero. Česká skupina ČEZ, ani nemecký EON však nepútajú toľko pozornosti, ako tie maďarské, za ktorými cítiť podporu Viktora Orbána. “Tá pôda je v podstate zanedbateľná, marginálna, v porovnaní s tým, o čo ide teraz," vyjadril sa bezpečnostný analytik a publicista Milan Žitný.

“Tentokrát má záujem cez svoj štátny podnik kúpiť podiel v Stredoslovenskej energetike a získať tak významný nástroj na ovplyvňovanie cien elektriny na Slovensku," komentoval situáciu Peter Pellegrini, predseda strany HLAS-SD. Analytik to však vidí inak. “Tam by nemal byť žiadny rozdiel, či to vlastní niekto zo Slovenska alebo z inej krajiny, ak je to v rámci Európskej únie," reagoval analytik portálu Energieprevas.sk, Jozef Badida.

Odberatelia elektriny v Žilinskom, Banskobystrickom a Trenčianskom kraji tak môžu zostať pokojní. Predaj akcií holdingu by nemal mať vplyv na koncové ceny energií, keďže na Slovensku ich určuje regulačný úrad. Predaj 49-percentného podielu v Stredoslovenskej energetike, ktorého vlastníkom je Energetický a prúmyslový holding, však netreba brať na ľahkú váhu. Súčasťou skupiny SSE je totiž aj majetok, ktorý patrí ku kritickej infraštruktúre. “Minulý rok bola príslušná legislatíva zmenená tak, aby pri prípadnom predaji kritickej infraštruktúry boli dostatočne chránené záujmy Slovenska," informovala hovorkyňa ministerstva hospodárstva Katarína Matejková. Štát, ako vlastník väčšinového podielu, má, okrem toho, predkupné právo. Nie je však pravdepodobné, že ho aj využije. “Ja by som v tomto momente nepredbiehal. Pozrieme sa, akí budú záujemcovia a podľa toho sa rozhodneme," povedal premiér Eduard Heger. Maďarské firmy postupne skupujú podiely vo viacerých energetických spoločnostiach v zahraničí. Po plyne v Česku a rafinérii na Slovensku prišla na rad elektrina. “Nemusí to byť iba o tom, že Maďarský štát si tu ide uplatňovať nejaké predstavy o rozšírení vplyvu v rámci bývalého veľkého Uhorska," vyjadril sa analytik Milan Žitný.

Viktor Orbán je stratég a týmto spôsobom reaguje na prudký nárast cien energií. Spoločnosti pod kontrolou cudzieho štátu však vlastnili podiely v našich energetických firmách už v minulosti. “A nebol nikdy žiadny problém. Myslím si, že národnosť, ak je to v rámci Európskej únie, by nemala hrať rolu," konštatoval Jozef Badida. Stredoslovenská energetika, ani EPH sa nateraz k prípadnému predaju akcií nevyjadrujú. Konečné slovo bude mať aj tak vláda. Energetika je v súčasnosti veľmi citlivá téma. Štát by mal preto starostlivo zvážiť komu a za akých podmienok dovolí hospodáriť s našimi zdrojmi.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy