Zatiahnuté
Bratislava
Juraj
24.4.2024
Náročná nočná záchrana spod Gerlachovského štítu: uviaznutí horolezci aj záchranári mali čo robiť
Zdielať na

Náročná nočná záchrana spod Gerlachovského štítu: uviaznutí horolezci aj záchranári mali čo robiť

VYSOKÉ TATRY / Trojica poľských horolezcov uviazla pod vrcholom Gerlachovského štítu. Ak by nezasiahli slovenskí horskí záchranári, Poliaci sa nemuseli dožiť rána. Na štítoch bola hmla a snežilo.

Kým v podhorí si ešte stále môžeme vychutnať ako také pekné jesenné počasie, vysoko v horách už vládne zima, so všetkým, čo k nej patrí. No a silný vietor i sneženie potrápili nielen uviaznutých horolezcov, ale aj ich záchrancov. Na takéto podmienky poľskí horolezci pripravení vôbec neboli.

Orientačný zmysel a príprava sú kľúčové

"Nastupovali za krásneho jesenného dňa, tak končili už túru neskoro večer, kedy ich zastihla hmla, sneženie," uvádza Juraj Janko, vedúci záchrany Horskej záchrannej služby Vysoké Tatry. K tomu sa pridala okolo polnoci aj strata orientácie, a preto poľskí horolezci uviazli pod vrcholom Gerlachovského štítu. "Nie príliš dobre mali naštudovaný zostup, ten žľab má určitú rozlohu, určitú šírku a treba sa tam vedieť zorientovať," upresňuje Janko.

Horolezci nevedeli zostúpiť, prespať noc medzi skalami by tentokrát pre počasie nebolo najšťastnejšie, a tak si horolezci zavolali pomoc.

Záchranná akcia so šťastným koncom

Našťastie záchranári mali k dispozícii GPS súradnice pri zostupe, a tak vedeli, kde Poliakov hľadať. Keď k nim nadránom prišli, trojica už bola na pokraji síl. Podali im lieky, teplé nápoje, suché rukavice a pomaly s nimi začali zostupovať k Sliezskemu domu. Padli aj povzbudivé slová. Profesionáli ale boli pripravení na znášanie, no horolezci sa vďaka ich podpore spamätali a boli schopní zostupu, naviazaní lanami na svojich záchrancov. Bolo to mimoriadne náročné. 

"Aj objektívne nebezpečné, tá orientácia v teréne je sťažená, tým, že je to prikryté vrstvičkou snehu. Ten sneh nie je nosný, je to akurát šmykľavé," vysvetľuje Janko. 

Záchranárom sa podarilo trojicu Poliakov dostať bezpečne dole. Zachránili im životy. Mrazivú noc by bez pomoci určite neprežili. "V tých podmienkach sami aj priznali, že by to nezvládli," konštatuje Janko. Akcia sa tentokrát skončila úspešne a bez zranení. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy