Zatiahnuté
12°
Bratislava
Soňa
28.3.2024
Róbert Fico: Spoločná vláda Smer-u a Hlas-u by bola pre Slovensko najlepšou cestou
Zdielať na

Róbert Fico: Spoločná vláda Smer-u a Hlas-u by bola pre Slovensko najlepšou cestou

BRATISLAVA / Smer-SD podáva návrh na referendum o nových voľbách. Fico v prvom rade ale tvrdí, že je dôležitejšie čím skôr odvolať jednotlivých ministrov. Strana Smer-SD má záujem vytvoriť spoločnú vládu s Hlas- SD. "Je to tá najlepšia cesta pre Slovensko," vyjadril sa Róbert Fico.

Smer avizuje návrh na referendum 

Fico nepripúšťa žiadnu zmenu ústavy. "Jedinou možnosťou je uskutočnenie referenda o nových voľbách," uviedol Róbert Fico. Predseda Smer-u tvrdí, že je to jediná cesta, aby bol na Slovensku pokoj. "Sme si istý, že jedine touto cestou je možné urobiť poriadok v našej krajine. Napĺňame to, čo sme sľúbili a pošleme prezidentke list, ktorí bude podpísaný všetkými našimi poslancami," uviedol Fico.

"Ak sa prezidentka obráti na ústavný súd, tak nebudeme robiť petičnú akciu. Bude to len ďalší pokus prezidentky zmariť referendum, na ktoré, ako opozícia máme právo," komentoval svoj návrh Fico. "Stačí sa pozrieť na kauzu v Pezinku. V čase, kedy ľudia na Slovensku nemajú peniaze, naša vláda kradne ako straka. Ak prezidentka zmarí referendum, bude to jej vina," povedal. "V danom referende predkladáme: Súhlasia občania s tým, že by bolo možné skrátiť volebné obdobie vlády? Ak odpovedia kladne či súhlasia s referendom," konkretizoval svoj návrh. V prvej otázke sa strana verejnosti pýta, či súhlasí verejnosť s tým, aby sa do Ústavy zakomponovala možnosť skrátiť volené obdobie vlády na základe referenda alebo ústavného zákona. V prípade, ak na prvú otázku ľudia odpovedia „Áno“, druhá referendová otázka bude znieť, či občania súhlasia s tým, aby sa skrátilo volebné obdobie súčasnej vlády a vyhlásili sa nové voľby do Národnej rady SR do 180 dní od vyhlásenia výsledkov referenda.

Netreba odvolať jedného ministra, ale viacerých 

Fico poukázal aj na ministra práce Krajniaka. "Mňa nezaujíma žiadny lokálny úrad, ale ten celoslovenský. Je to presne také ako vyplýva zo strany Sme rodina. Keby sme im chceli konkurovať v kradnutí, tak ich nikdy nedobehneme. Sme rodina porozdávalo 7- 24 miliónov eur. Zaujíma nás akú úlohu má v tomto Krajniak," povedal. Smer- SD avizuje to, že tento problém bude riešiť. 

Smer-SD kvituje podaný návrh na prešetrenie ministra hospodárstva Richarda Sulíka v súvislosti s narkotikami. "Práve na neho by si mala verejnosť posvietiť. Nie je normálne, aby tento človek hospodáril s našimi peniazmi. Nie len, že podvádza ale je aj neschopný," uviedol. "Máme v pláne podať návrh na pád celej vlády. Každý z ministrov, v rámci premiéra mal nejaký škandál."  Fico prišiel aj s návrhom ako s predstavuje novú vládu: "Najlepšia cesta pre Slovensko je spolupráca Smeru a Hlasu. Ja po 30 rokoch rozumiem politike a keby mal Hlas rozum, tak sa dá s nami dokopy a mohli sme zostaviť vládu." 

Fico: Nikto by nemal veriť tejto vláde. Všetci len klamú 

"Niekto sfalšoval formulár a tvrdil, že som plne zaočkovaný. Hneď na to mi písal RÚVZ písal, aby som predložil nejaké potvrdenie o očkovaní. Ja som ale nikde necestoval. Štát umožnil niekomu sfalšovať môj formulár. Preto sa pýtam ak si toto dovolia voči opozičnému lídrovi, čo si potom dovolia k bežnému občanovi,"  komentoval Fico situáciu ohľadom svojho zaočkovania a vycestovania do zahraničia. Fico vylúčil to, že je zaočkovaný. "Žiaden človek by nemal veriť tejto vláde, pretože všetci klamú." 

​Výboh je môj dobrý priateľ a nehanbím sa zaňho 

Polícia už pred vyše dvoma mesiacmi vydala medzinárodný zatykač na Miroslava Výboha a márne po ňom pátra. Oligarcha podľa obvinenia údajne sprostredkoval úplatok vo výške 150 tisíc eur pre vtedajšieho štátneho tajomníka, dnes lídra Hlasu Petra Pellegriniho. Výboh je osobný priateľ šéfa Smeru Roberta Fica. Televízia JOJ sa ho preto pýtala, či je s ním v kontakte. "Aký zločin by som spáchal keby som s ním bol v kontakte? Mal by som ho ísť udať? Pán Výboh je môj priateľ a ja sa za neho nehanbím. Ja nepácham žiadnu trestnú činnosť," dodal Fico. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy