Oblačno
16°
Bratislava
Soňa
28.3.2024
Policajná chobotnica, narcizmus, zlodej - aj literatúra reflektuje aktuálne politické dianie
Zdielať na

Policajná chobotnica, narcizmus, zlodej - aj literatúra reflektuje aktuálne politické dianie

BRATISLAVA / Podobne, ako sa naše automobilky trápia s nedostatkom mikročipov, kvôli ktorým musia tlmiť až zastavovať výrobu, ohrozuje knižnú produkciu nedostatok papiera. Našťastie sa to nedotklo najnovšej knihy nášho kolegu a komentátora Arpáda Soltésza. Porozprávali sme sa s ním o tom, kto je ten Zlodej, podľa ktorého nazval svoj štvrtý román.

Policajná chobotnica, narcizmus, zlodej - možno máte pocit, že opisujeme aktuálnu situáciu v slov. politike či spoločnosti. Zhodou okolností sú to však len tri z mnohých nových slovenských knižných titulov. Autorom jedného z nich je náš kolega Arpád Soltész. "Je to príbeh zlodeja, ktorý začal kradnúť v malom, potom v stále väčšom, až nakoniec kradol naozaj vo veľkom a potom narazil na ešte väčších zlodejov a prišiel úplne o všetko," povedal Arpád Soltész. 

Nie je to ale politik a dokonca o ňom na Slovensku takmer nik nepočul. "Naozaj takýchto zlodejov sú tu obrovské kvantá. Tento bol zhodou okolností veľmi otvorene hovoriť o svojom živote, o tom, čo robil. Dnes žije veľmi skromným, čestným životom," uviedol Soltész. Ani autor Policajnej chobotnice nechcel spomínať konkrétne mená. "Som bol jedným zo 4 policajtov, ktorí stáli pri zrode NAKA... možno aj preto opisujem elitný pol. útvar, ktorý sa volá PAKA, možno že by som ďalšiu knihu mohol napísať o nejakej štátnej chobotnici," povedal autor Peter Šloser. 

Klinický psychológ Anton Heretik so svojou manželkou napísal knihu o narcizme, ktorý napriek zdaniu tiež ani zďaleka nie je dnešným javom. Kniha obsahuje aj krátky návod na ohodnotenie toho, či už náš narcizmus prekračuje prijateľné medze. Odpovedal aj na otázku hodnotenia politikov: "Na to, aby sme niekomu mohli stanoviť diagnózu, by sme ho museli vyšetriť a potom by sme museli zachovať mlčanlivosť. Nikdy sa nevyjadrujeme k diagn. záverom u politikov, to ale neznamená, že sa nemôžeme vyjadriť k tomu, ako sa ten človek, politik správa na verejnosti, to sme spravili aj v 98-om."

Súvisiace články

Najčítanejšie správy