Jasno
Bratislava
Marek
25.4.2024
Sulík ako Kollárov školiteľ? Matovič v tom má jasno
Zdielať na

Sulík ako Kollárov školiteľ? Matovič v tom má jasno

BRATISLAVA / Vládnutie Hegerovej vlády nie je jednoduché od začiatku. No kým predtým bol kameňom sváru zväčša odpor Richarda Sulíka, posledné týždne túto štafetu prebral Boris Kollár. Dalo by sa povedať, že na neho narazila väčšina ministrov, ktorí majú na stole dôležité reformy. A to od súdnictva, zdravotníctva, až po aktuálne životné prostredie, ktoré rieši reformu národných parkov.

Minister financií Igor Matovič (OĽaNO) verí v dohodu s predsedom parlamentu Borisom Kollárom (Sme rodina) na pripravovaných reformách. Ako povedal pred stredajším rokovaním vlády, plánuje sa ešte o tom s Kollárom rozprávať. Líder hnutia Sme rodina posledné dni avizoval, že v hnutí nepodporia pripravované reformy súdnictva, zdravotníctva či národných parkov.

„Bohužiaľ, Boris Kollár mal dobrého školiteľa. Rišo Sulík robil rok a pol opozíciu v koalícii. Boris Kollár zistil, že je to populárne na voličov, aj keď nezodpovedné. Bola by veľká škoda, keby sme nevyužili príležitosť a neuskutočnili potrebné reformy," uviedol Matovič. Minister financií v tom zároveň nevidí politikárčenie zo strany Kollára, ale vníma to skôr ako otázku presvedčenia.

Kollár reformy uvíta, ale nie v takej forme, aby mohli poškodiť ľudí. „Reformy musia byť kvalitné a majú pomôcť ľuďom. V tejto podobe, ako sú predstavené, sú neprijateľné pre viacerých poslancov vládnej koalície, nielen z hnutia Sme rodina. Musíme mať predsa jasne nastavené pravidlá a vedieť, do čoho ideme," reagoval šéf Národnej rady SR.

Budaj je presvedčený, že reforma národných parkov prejde 

Minister životného prostredia Ján Budaj (OĽaNO) je presvedčený, že schválenie reformy národných parkov bude úspešné aj na vláde, aj v Národnej rade SR. Povedal to pred stredajším rokovaním vlády. Reagoval tak na aktuálnu situáciu, v ktorej hrozí, že sa návrh nestretne s podporou hnutia Borisa Kollára Sme rodina. Kollár má výhrady voči reforme národných parkov, a rovnako aj voči reforme súdnej mapy a nemocníc. V koalícii preto hrozí ďalšie naštrbenie vzťahov.

Šéf envirorezortu povedal, že mu Boris Kollár písal, že sa mu ozve, aby si dohodli osobné stretnutie, zatiaľ sa však neozval. Niektorým Kollárovým výhradám Budaj rozumie, iné chce predsedovi NR SR vysvetliť. Prekvapuje ho však spoločnosť niektorých ľudí v Kollárovej blízkosti.

„Mňa prekvapuje, že za ním stoja ľudia, ktorí sú spojení s ĽSNS, ale je to jeho vec a o tomto s ním určite rokovať nebudem. Ja sa s ním chcem rozprávať o konkrétnostiach toho zákona, rok totiž o ten vidiek nikto neprejavil záujem a teraz tam môžu prísť peniaze z plánu obnovy. Ak sa tento projekt zmarí, plán obnovy sa zastaví a bude to mať vážne dopady,“ varuje Budaj.

Slovensko podľa Budaja na jednej strane veľa hovorí o ochrane prírody, no na druhej strane čelí žalobám na Európskom súdnom dvore za jej drancovanie. Situáciu vníma tak, že národné parky skôr či neskôr budú mať aj tak vlastnú právnu subjektivitu a zbavia sa ľudí, ktorí ich drancujú či zneužívajú. O tom, čo nastane, ak by reforma národných parkov nebola schválená v rámci vlády alebo NR SR je podľa Budaja predčasné hovoriť. Svoju demisiu síce nespomenul, na druhej strane ju však ani nevylúčil. Napriek aktuálnej situácii ale verí, že rokovania s koaličnými partnermi prinesú pozitívne výsledky.

Rokovanie o reforme národných parkov bolo na zasadnutí kabinetu nakoniec prerušené. Ako informoval minister Budaj, po rozhovore s členmi vlády sa bod rozhodol prerušiť, aby mohol vláde podať informáciu o postoji hnutia Sme rodina a predsedu NR SR Borisa Kollára. „Dodávam, že na vláde je stav taký, že tento návrh by pravdepodobne prešiel, ale v mene politickej kultúry chcem komunikovať s koaličným partnerom,“ vysvetlil Budaj s tým, že spolu s ministrom pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR Samuelom Vlčanom (nom. OĽaNO) pripravujú memorandum. V ňom budú reagovať na výhrady záujmových skupín a obyvateľov regiónov. Memorandum by chceli zverejniť najneskôr v pondelok 25. októbra.

„Som presvedčený, že toto memorandum rozptýli všetky obavy o transformácii národných parkov. Ja s ním oboznámim ešte vopred predsedu národnej rady a som presvedčený, že pokiaľ mu ide naozaj o tie výhrady, ktoré navonok komunikuje, tak fakty a memorandum, ktoré mu prinesiem, by malo stačiť na to, aby podporil reformu národných parkov,“ uzavrel Budaj.

​Premiér Eduard Heger odišiel po rokovaní vlády bez jediného slova. S novinármi odmietol komunikovať:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy