Skoro jasno
19°
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Zomrela známa slovenská sopranistka Edita Gruberová
Zdielať na

Zomrela známa slovenská sopranistka Edita Gruberová

Zdroj: Opera Slovakia

Zürich- Vo veku 74 rokov dnes v Zürichu zomrela známa slovenského sopranistka Edita Gruberová. O úmrtí informovala jej rodina. Gruberová sa pohybovala na európskych javiskách cez 50 rokov, svoju kariéru ukončila v roku 2019.

Gruberová sa preslávila v nemecky hovoriacich krajinách. Pôsobila napríklad v Bavorskej štátnej opere v Mníchove. V roku 2019 dostala nemeckú cenu Oper! Award za celoživotné dielo.

Cesta na vrchol nebola pre Gruberovú jednoduchá. Narodila sa 23. decembra 1946 v Bratislave vo vtedajšom Československu otcovi nemeckej národnosti a matke maďarskej národnosti. Z ťaživej reality neľahkého detstva utekala k spevu. "Vždy som v speve hľadala útechu - aj moja matka rada spievala - po nej som zdedila hlas," uviedla Gruberová v jednom z mála rozhovorov, ktoré počas svojej kariéry poskytla.

Pripomeňte si Editu Gruberovú v jednom z jej bezpočetných sólových výstupov:

Gruberová vyštudovala v Bratislave v 60. rokoch konzervatórium, už v roku 1968 spievala na javisku bratislavskej opery, kvôli zlému kádrovému profilu ale potom putovala do Banskej Bystrice. V roku 1970 debutovala vo Viedenskej štátnej opere v úlohe Kráľovnej noci v Mozartovej opere Čarovná flauta. Do povedomia medzinárodného operného publika sa dostala v roku 1976 rolou Zerbinetta v opere Richarda Straussa Ariadna na Naxe. Potom svoj um predvádzala na doskách operných domov v Miláne, New Yorku, Madride či Paríži.

Jej prvé vystúpenie v Prahe sa uskutočnilo v roku 1979 na festivale Pražská jar. K príchodu pôvodne nedostala do ČSSR vstupné vízum, ale viedenský súbor pohrozil zrušením celého vystúpenia. Naposledy Gruberová v Česku vystúpila v roku 2018 na doskách Národného divadla v opere Norma Vincenza Belliniho

Za viac ako päťdesiatročnú kariéru sa Edite Gruberovej dostalo mnohých prezývok, okrem "kráľovnej koloratúry" ju médiá označili napríklad ako "večnú veľkňažku belcanta". Jej meno sa spomína v jednom rade s Máriou Callasovou či Montserrat Caballéovou.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy