Polojasno
15°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Na východnom Slovensku zastavili policajti kolegu. Bol ozbrojený a nafúkal viac ako dve promile
Zdielať na

Na východnom Slovensku zastavili policajti kolegu. Bol ozbrojený a nafúkal viac ako dve promile

UBĽA / Keď policajnú hliadku zaujalo auto, jazdiace po celej šírke vozovky netušili, že za volantom sedí ich kolega. Odpoveď na zvláštne správanie vodiča dala dychová skúška. Policajt za volantom nafúkal viac ako 2 promile. Akoby to nestačilo, v aute mal mať aj zbraň.

Policajnú hliadku údajne zaujalo to, že vozidlo sa pri jazde nedržalo vo svojom pruhu, ale prechádzalo zo strany na stranu aj do protismeru. Auto sa pokúsili zastaviť.

Pri kontrole zistili, že za volantom auta sedí policajt

Podľa neoficiálnych informácií sa najskôr dychovej skúške odmietol podrobiť. Túto informáciu ale Ministerstvo vnútra ani nepotvrdilo, ani nevyvrátilo. Prípad prevzala Inšpekcia a napokon sa policajt dychovú skúšku vykonal. "Vyšetrovateľ Úradu inšpekčnej služby začal v tomto prípade trestné stíhanie vo veci podozrenia zo spáchania trestného činu ohrozovania pod vplyvom návykovej látky, keďže podozrivému bola dychovou skúškou nameraná hodnota 2,06 promile," informuje hovorkyňa ministerstva vnútra Petra Friese. 

Podľa zdroja TV JOJ ide o muža, ktorý v policajnom zbore nie je žiadnym nováčikom

Slúži asi 16 rokov a momentálne je služobne zaradený na Oddelení hraničnej kontroly v Ubli. Neoficiálne informácie hovoria o tom, že sa vracal z poľovačky a v aute mal mať aj zbraň, no doklady k nej chýbali. Tento rozmer má byť ďalej riešený v rámci priestupkového konania. "V každom prípade to bude priťažujúca okolnosť, pretože nielenže šoféroval pod vplyvom, ale ak tam aj boli zbrane, zo psychologického hľadiska je to nebezpečné, lebo nevie, ako bude konať, keď je pod vplyvom a zbrane má pri sebe," tvrdí expertka na trestné právo Lucia Kurilovská. 

"Po vykonaní potrebných úkonov bola osoba prepustená zo zadržania," hovorí Friese. 

V telefonickom rozhovore nám povedal, že sa vyjadrovať nebude

Expertka vysvetľuje, že kým v takýchto prípadoch nie je právoplatný odsudzujúci rozsudok, tak o ďalšej pôsobnosti policajta v zbore rozhoduje jeho samotný nadriadený. A ten má viaceré možnosti. "Môže ho postaviť mimo službu, znížiť plat, musí odovzdať zbraň, preukaz. Ale nadriadený má tiež v práve nekonať tak, že by ho postavil mimo služby, môže byť naďalej v rámci vykonávania činností," hovorí Kurilovská. 

V policajnom zbore je viac ako 20-tisíc policajtov a takéto prípadu rozhodne nie sú bežné. "Na takéto prípady sa treba pozerať, ako na čierne ovce," tvrdí Kurilovská. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy