Polojasno
Bratislava
Marek
25.4.2024
VIDEO: Pes za volantom? Divákovi sa na diaľnici podarilo nakrútiť nezvyčajný úkaz
Zdielať na

VIDEO: Pes za volantom? Divákovi sa na diaľnici podarilo nakrútiť nezvyčajný úkaz

D1, SLOVENSKO / Na záberoch je vidieť vodiča, ktorý porušil štyri predpisy naraz. Jedným z nich bol neprehliadnuteľný pes za volantom. Prípadom sa už zaoberá polícia.

Ak svojho domáceho miláčika máte naozaj radi, nikdy ho neprevážajte voľne v aute

Zraniť ho alebo dokonca zabiť ho, môže aj prudšie zabrzdenie v meste, pri nízkej rýchlosti. Bratislavčan, ktorý cez víkend brázdil na D1, prekvapil a v istých momentoch aj ohrozil, mnohých vodičov.

Neprehliadnuteľným priestupkom bol jeho pes, ktorý mu pobehoval pred volantom

"Pes je síce živý tvor, ale pri brzdení a tým, že nie je pripútaný sa z neho stáva projektil a môže ublížiť hocikomu, môže ublížiť sebe, môže sa hypoteticky stať, že šofér bude pripútaný, pes mu vyletí do čelného skla, znemožní mu videnie, môže sa stať, že mu vbehne niekde do riadenia alebo niečo, znemožní mu riadenie. Je to nebezpečná vec," hovorí dopravný analytik Peter Mihálik. 

"K takémuto neovládateľnému pohybu zvieraťa dokonca nemusí dôjsť len pri kolízii vozidla, ale postačí aj brzdenie," informuje hovorkyňa Prezídia Policajného zboru Denisa Bárdyová.

Aby ste si psa uchránili, zaobstarajte si naňho postroj

Postroj uchytíte jedným koncom na miesto bezpečnostného pása. Alebo ho prevážajte v batožinovom priestore, ktorý je dostatočne oddelený od posádky mrežou alebo sieťkou na to určenou.

Voľne prevážať zviera je nebezpečné. V niektorých krajinách vás pri kontrole čaká pokuta

Ďalším priestupkom víkendového vodiča bolo, že išiel pomaličky, v strednom jazdnom pruhu. "Zákon o cestnej premávke hovorí, že mimo obce na ceste s dvoma alebo s viacerými jazdnými pruhmi vyznačenými na vozovke v jednom smere jazdy sa jazdí v pravom jazdnom pruhu," hovorí Bárdyová.

"Najnižšia rýchlosť, aká je na diaľnici, je 80 km/h. Ak tento vodič išiel povedzme, že menej a nemal na to špeciálny dôvod, tak išiel bezdôvodne pomalou jazdou a táto jazda môže byť pokutovateľná. Keď išiel v strednom jazdnom pruhu, zase išiel zle, mal ísť v pravom jazdnom pruhu," informuje Mihálik. 

Ani vodič nebol pripútaný 

Štvrtým jeho priestupkom a snáď už v dnešnej dobe naozaj ojedinelým prípadom je, že vodič nebol pripútaný. "Tam už nie je veľmi, čo rozprávať. Veľa ľudí si myslí, že bezpečnostný pás slúži na to, aby sa nehýbal človek. Bezpečnostný pás slúži hlavne na to, že keď nastane nehoda, aby bezpečnostný pás zabrzdil človeka, voči nafukujúcemu sa airbagu. Airbag vtedy chráni, keď človek nabúra do vyfukujúceho sa. V momente, ak človek nie je pripútaný, letí proti nafukujúcemu sa airbagu, a ten airbag môže tomu človeku viac ublížiť, ako ho zachrániť," hovorí Mihálik. 

"Keďže z predmetného videa vyplýva, že sa vodič vozidla mohol dopustiť niekoľkých priestupkov proti bezpečnosti a plynulosti cestnej premávky, aj tento prípad postúpime, ako podnet príslušnému orgánu, ktorý je oprávnený objasňovať priestupky," hovorí Bárdyová.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy