Oblačno
Bratislava
Juraj
24.4.2024
Čipová kríza komplikuje výrobu automobiliek, ale hrozí to aj iným. Čipy sú už prakticky všade
Zdielať na

Čipová kríza komplikuje výrobu automobiliek, ale hrozí to aj iným. Čipy sú už prakticky všade

BRATISLAVA / Na jar tohto roku sa výroba automobilov spomalila. Automobilky čakali na dodávky čipov, bez ktorých už dnes žiadne auto neopustí výrobnú linku. Takzvaná čipová kríza nám ukázala, ako sme dnes závislí od čipov. Bez nich nemôže fungovať žiadna elektronika. A nie sú to iba televízory, počítače, mobily či autá. Čipy riadia už aj žiarovky na vianočnom stromčeku, zubné kefky, alebo žehličky na vlasy.

Svet okolo nás je celý začipovaný, napríklad len tu, na parkovisku, v každom aute, v diaľkovom uzamykaní, v mikrofóne, v mobile.

Keď vstúpime do kancelárie čipy nájdeme v počítači, notebooku, kopírke, tlačiarni, klimatizáciu si zapneme očipovaným diaľkovým ovládačom a rovnako je začipovaný aj televízor alebo rádio. Iné to nebude ani doma. Čip nájdete v kúpeľni - práčka, žehlička na vlasy, zubná kefka, v kuchyni umývačka riadu, rýchlovarná kanvica, mikrovlnka, kávovar a to nie je všetko.

Pokiaľ nadobudnete dojem, že vo vašej chladničke sa už nič nenachádza, neznamená to, že je prázdna. Určite by sa v nej našiel aspoň nejaký mikročip. "Je to vo všetkom od spotrebnej elektroniky cez bezdrôtové aplikácie, hlavne automobily, doprava, letecký priemysel, medicína, už sú aj elektroimplantáty do tela a ďalšie," vysvetlila profesorka Viera Stopjaková z Ústavu elektroniky a fotoniky FEI STU. "Čip, alebo správne integrovaný obvod. Ide o miniatúrnu súčiastku, ktorá obsahuje v dnešnej dobe desiatky miliárd tranzistorov," konštatovala význam a obsah čipu profesorka Viera Stopjaková. 

Miniatúrna, napríklad o rozmere 1x1 milimeter, alebo ešte menej, povedzme 100x100 nanometrov a na túto plochu sa zmestia miliardy tranzistorov. Celý funkčný čip môže byť naozaj malých rozmerov a jeden postačí v diaľkovom ovládači, vo varnej kanvici, alebo v LED žiarovke. V mobile je ich ale viac, v niektorých aj 10 a ešte viac v autách. Záleží len na type a ročníku výroby. Bez čipov už dnes máločo dokáže fungovať. Možno mlynček na kávu, klasický vysávač, alebo mixér, ktorý ešte objavíme v komore u starej mamy. Od čipov sme závislí.

​Pripomenula nám to kríza začiatkom roka v automobilovom priemysle. Výrobcovia sa sústredili viac na výrobu čipov pre mobily, notebooky a herné konzoly najmä počas pandémie. Väčšina výroby je na Taiwane a v Ázii, kde navyše niekoľkoročné suchá spôsobili útlm. Najviac na to doplatili automobilky. Bez čipov už dnes auto nedokáže fungovať. Jedine ak legendárna nezničiteľná V3S.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy