Jasno
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Spomienka na legendu: Vo Vysokých Tatrách spomínali na Jozefa Psotku behom
Zdielať na

Spomienka na legendu: Vo Vysokých Tatrách spomínali na Jozefa Psotku behom

VYSOKÉ TATRY / Mount Everest sa stal osudným pre desiatky horolezcov z celého sveta, aj zo Slovenska. Smutné prvenstvo patrí Jozefovi Psotkovi, ktorý zahynul počas zostupu, po úspešnom zdolaní hory. Od roku 1985 si ho v Tatrách pripomínajú vysokohorským behom.

Bol 15. október 1984 na vrchol Mount Everestu sa postavili prví Slováci Zoltán Demján a Jozef Psotka. "To bola obrovská, obrovská eufória. Tu zavládla v Tatrách a všade, kde sa o tom dozvedeli, pretože Jožo ako čerstvý päťdesiatnik vystúpil na Mount Everest a boli sme neskutočne šťastní, že práve jemu sa to podarilo," opísal dôležité momenty história Jaroslav Švorc z dobrovoľného zboru Tatranskej horskej služby. 

Pri zostupe Jozef Psotka zahynul. "Ja som prišiel domov. Ja som vôbec nechcel rozprávať," povedal Michal Orolín, vedúci expedície Everest 84. Horolezci sa po roku od tragédie rozhodli vzdať Jozefovi Psotkovi hold ich vlastným spôsobom - extrémnym vysokohorským behom. A deje sa tak dodnes. "Tak je to pekná pocta otcovi. Som rád, že aj v týchto neskorších rokoch stále tí ľudia to majú na pamäti," reagoval syn Jozefa Psotku, Ján Psotka. 

Tohtoročná trať bola naozaj náročná. Pre bežného turistu možno na 3 dni. Najvyšším bodom celej trate je Bystrá Lávka, ktorá spája Mlynickú a Furkotskú dolinu. Priechod je vo výške  2 312 metrov nad morom a tomu zodpovedali aj podmienky - snehovo aj ľadovo. Dobrovoľní záchranári kvôli bezpečnosti natiahli fixné laná. Nečakane rýchlo sa na tomto úseku objavil prvý v preteku Peter Fraňo, ktorý napokon vyhral s viac ako polhodinovým náskokom. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy