Skoro jasno
20°
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Ženu, ktorá šírila hoax o tyčinkách napustených koronavírusom, už vypočuli. Môže skončiť pred súdom aj za mrežami
Zdielať na

Ženu, ktorá šírila hoax o tyčinkách napustených koronavírusom, už vypočuli. Môže skončiť pred súdom aj za mrežami

BRATISLAVA / Podozrivú ženu, ktorá šírila na sociálnej sieti správu o odberových tyčinkách napustených koronavírusom, už vypočuli na polícii. Ukázalo sa, že ide o 30-ť ročnú ženu z Levíc.

Podozrivú autorku nahrávky, ktorá na sociálnej sieti šírila nepravdivé informácie vypočula polícia minulý v piatok, 8.10. Na požiadanie im odovzdala aj mobilný telefón. V poslednej dobe sa s takýmito správami akoby roztrhlo vrece. Zisťovali sme teda, či sa protiprávneho skutku dopúšťajú aj tí, čo takéto správy zdieľajú. 

30- ročná žena sa podľa zistení TV JOJ ku skutku nepriznala. To, či konala organizovane, prípadne čo je obsahom telefónu vyšetrujú. Mobilom sa budú zaoberať aj špecialisti z oddelenia kyber bezpečnosti a znalec vypracuje posudok. „Polícia začala trestné stíhanie pre prečin šírenia poplašnej správy,“  potvrdila Viktória Borloková, hovorkyňa Krajského riaditeľstva policajného zboru v Nitre. Žena z Levíc si šírením tejto nahrávky narobila problémy a môže skončiť až pred súdom a aj za mrežami.

„Podľa trestného zákona hrozí za trestný čin šírenie poplašnej správy trest odňatia slobody až na dva roky,“ povedala Borloková. Internetom koluje obrovské množstvo nepravdivých poplašných správ. Samotný systém overovania sociálnych sietí je pritom deravý. Polícia v súvislosti s hoaxom o napustených testovacích tyčinkách zdieľala aj profil muža z Fiľakova, ktorý túto informáciu šíril. Aj jeho už stihla vypočuť.

"Polícia vo Fiľakove prijala podnet, ktorý sa týka podozrenia zo šírenia poplašnej správy," povedala Mária Faltániová, hovorkyňa Krajského riaditeľstva policajného zboru v Banskej Bystrici. Podľa odborníčky na trestné právo sa vo všeobecnosti môžu dopúšťať trestného činu aj tí, ktorí podobné správy len zdieľajú.

"Keď niekto šíri poplašnú správu na internete, šíri ju vlastne verejne, čiže určite sa dopúšťa trestného činu. Je tu potrebné skúmať, prečo, ako v akom rozsahu, s akým zámerom a úmyslom. Keď je to zdieľané bez ďalšieho opisu a komentára, rozhodne je to potrebné preverovať," objasnila Lucia Kurilovská, odborníčka v oblasti trestného práva.

Ministerstvo spravodlivosti neeviduje konkrétne štatistiky šírenia poplašných správ spojených s koronavírusom. Doposiaľ však za minulý rok bolo odsúdených za samotné šírenie poplašnej správy 18 ľudí. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy