Jasno
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Polícia považuje vraždu britského politika za teroristický čin. Boris Kollár poslal smútočný telegram
Zdielať na

Polícia považuje vraždu britského politika za teroristický čin. Boris Kollár poslal smútočný telegram

Archívna reportáž

LONDÝN / Zabitie britského konzervatívneho zákonodarcu Davida Amessa polícia považuje za teroristický čin. Politik zomrel na následky pobodania nožom počas stretnutia s voličmi v meste Leigh-on-Sea v grófstve Essex.

Britská Metropolitná polícia uviedla, že existuje potenciálna súvislosť s islamským extrémizmom. Na mieste pre podozrenie z vraždy zadržali 25-ročného Brita. Polícia je presvedčená, že muž, ktorý je vo väzbe v Essexe, konal sám, ale prešetrovanie okolností útoku pokračuje. Vládne zdroje pre BBC uviedli, že páchateľ podľa úvodného vyšetrovania má somálske korene. „Smrteľné pobodanie v Leigh-on-Sea bolo označené za teroristický čin a vyšetrovanie vedie protiteroristická polícia," uviedla Metropolitná polícia. „Úvodné prešetrovanie odhalilo potenciálne spojenie motivácie s islamským extrémizmom," dodala.

Amess bol poslancom od roku 1983. Bol ženatý a mal päť detí. Na politickej scéne bol známy ako prominentný bojovník proti interrupciám. Angažoval sa tiež za dobré životné podmienky zvierat. 

Boris Kollár zaslal predsedovi Dolnej snemovne sústrastný telegram

Predseda parlamentu Boris Kollár dnes v súvislosti s mimoriadnou tragickou udalosťou vraždy poslanca Dolnej snemovne zasiela predsedovi Dolnej snemovne Spojeného kráľovstva Lindsay Hoyle-ovi sústrastný telegram. „Vyjadrujem úprimnú sústrasť najbližšej rodine, blízkym priateľom a kolegom pána poslanca. Táto správa ma ľudsky zasiahla a úprimne ma to mrzí. Zároveň ostro odcudzujem akékoľvek násilie na zvolených zástupcoch politických strán. V týchto ťažkých chvíľach som v myšlienkach so smútiacou rodinou a prajem im veľa síl,“ znela kondolencia predsedu Národnej rady Slovenskej republiky. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy