Zatiahnuté, dažďové prehánky
Bratislava
Vojtech
23.4.2024
Majetková kauza s bývalou političkou ide do finále. Jej advokát využíva obľúbený paragraf 363
Zdielať na

Majetková kauza s bývalou političkou ide do finále. Jej advokát využíva obľúbený paragraf 363

BRATISLAVA / Kauza zemplínskej grófky Ľubice Roškovej ide do finále. Podľa Úradu špeciálnej prokuratúry by vyšetrovanie subvenčného podvodu mali uzavrieť do konca roka.

Niekdajšia poslankyňa za Smer úspešne podnikala v agrobiznise aj vďaka štedrým poľnohospodárskym dotáciám na letisko, či parkovisko. Štát chce tieto peniaze získať naspäť konkurzom, majetok Roškovej firmy je však minimálny.

Podľa registra úpadcov majú veritelia voči Agro Porúbke pohľadávky vo výške takmer pol milióna eur, jej majetok je však oficiálne len niečo cez 15 tisíc. A to vrátane poľnohospodárskeho náradia, či pohľadávok voči firme iného lokálneho podnikateľa Patrika Šuchtu. Je to len zlomok toho, čo štát od Roškovej firmy vymáha cez konkurzné konanie už takmer 2 roky a s čím doteraz nedokázal pohnúť.

"Boli zistené nezrovnalosti vo výške 190 a 60 tisíc. Štvrť milióna, ktoré sa už bohužiaľ ex post nepodarilo vymôcť", objasnil Minister pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR, Samuel Vlčan."Hlavne sa treba pozrieť na účty, že keď odchádzali peniaze z účtov firmy, tak kam šli," povedal advokát Milan Ficek. Konkurzné konanie stále nie je ukončené. Podľa Ľubice Roškovej sú dôvodom chýbajúce dokumenty zo strany Pôdohodpodárskej platobnej agentúry.

"Jej návrh bol aj s rôznymi sankciami a nevieme vlastne, akú škodu sme spôsobili,"  obhajovala sa obžalovaná podnikateľka Ľubica Rošková. Všetci veritelia sa budú vyplácať zo speňaženého majetku zadĺženej firmy exposlankyne. Tam však už nepatrí poľnohospodársky dvor v dendine Porúbka, keďže bol ešte pred konkurzom prepísaný na inú spoločnosť. "My sme odovzdali účtovnú závierku a na základe toho exekútor bol správca konkurznej podstaty, a aký majetok bol, my nemáme o tom informáciu," pokračovala Rošková.
Pôdohospodárska platobná agentúra si však pohľadávku oficiálne vyčíslila a to na vyše 230 tisíc eur. Medzitým sa tiež uskutočnili dve schôdze veriteľov. Peniaze sa pokúšajú získať aj v trestnom konaní a to priamo z majetku bývalej smeráckej poslankyne. Ak by ju súd uznal vinnou, majú šancu, keďže prokuratúra zaistila jej dom aj s pozemkom. 

"Druhá rovina je náhrada škody, ktorú si PPA uplatňuje voči tomuto subjektu, keďže tam bol spáchaný trestný čin pri zlom narábaní s financiami Európskej únie. Tam nemôžem konkretizovať ešte sumu," povedala Adriana Hosťovecká z Pôdohospodárskej platobnej agentúry. "To súdne rozhodnutie, ktoré bude exekučným titulom je možné potom exekučne uplatniť aj voči majetku, ktorý má fyzická osoba vo vlastníctve," vysvetľoval Ficek .

"Zaistenie majetku obvinenej osoby doposiaľ nebolo zrušené," povedal Dalibor Skladan, hovorca generálnej prokuratúry. Zrušené ale bolo stíhanie Roškovej účtovníka. Ten vlani zomrel. Úrad špeciálnej prokuratúry tvrdí, že chce mať prípad uzavretý najneskôr do konca roka. Ľubica Rošková však vo veci vôbec nie je pasívna. Jej advokát namieta postup dozorového prokurátora a hovorí aj o prieťahoch.

"Aktuálne sa spis nachádza na Generálnej prokuratúre Slovenskej republiky s podnetom na postup podľa paragrafu 363 trestného poriadku," Skladan. "K tomu ja sa nebudem vyjadrovať, to je záležitosť medzi mnou a advokátom," povedala Rošková .

Súvisiace články

Najčítanejšie správy