Jasno
11°
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Ministerstvo hospodárstva rieši, kto a za koľko bude dodávať energie klientom Slovakia Energy - ide o tisíce zmlúv
Zdielať na

Ministerstvo hospodárstva rieši, kto a za koľko bude dodávať energie klientom Slovakia Energy - ide o tisíce zmlúv

BRATISLAVA / Keď pred niekoľkými dňami jeden z najväčších alternatívnych dodávateľov energií oznámil, že na slovenskom trhu končí, vyše 200 tisíc zákazníkom stislo hrdlo, čo ich teraz čaká. Štát na takéto prípady myslel, lenže nedomyslel, že ich môže byť naraz tak veľa a že ceny počas roka extrémne porastú.

To, čo sa udialo s energiami sa dá prirovnať napríklad k paradajkám. Predstavte si teraz, že som dodávateľ paradajok a pre svojich zákazníkov som ich pred rokom nakúpil za jedno euro, predávam za euro 20. Lenže medzičasom skrachoval môj kolega, a tak musím obslúžiť aj jeho zákazníkov. Tak isto za euro 20. Lenže paradajky medzičasom zdraželi na tri eurá.

Skrachovaným kolegom je v tomto prípade Slovakia Energy. Dodávateľ, ktorý nechal v štichu 300 tisíc zákazníkov. Tí, ktorí ich majú obslúžiť za staré ceny, však pre nich elektrinu nemajú a tak musia nakúpiť za súčasné ceny. Čiže prerobia. Napríklad stredoslovenská energetika. "Vznikla by spoločnosti strata vo výške 11 miliónov eur, čo je viac ako ročný plánovaný zisk spoločnosti," uviedla Michaela Krivá, hovorkyňa SSE. 

Podobne by to bolo na strednom aj západnom Slovensku. ZSE, SSE aj VSE sa v minulosti prihlásili k tomu, že ak niekto menší skrachuje, jeho zákazníkov prevezmú. Stali sa dodávateľmi poslednej inštancie. Nik ale nečakal, že ich bude tak veľa, navyše v čase keď ceny na trhu niekoľkonásobne porastú.
"V dobrých časoch sa dodávatelia bijú o zákazníka, v tejto situácii je to úplne naopak," konštatoval analytik Jozef Badida z portálu Energieprevas.sk

"Teraz, keď by ich to malo stáť trochu peňazí, tak zrazu už cukajú, a že nie? No tak ako prosím vás pekne, čo je toto za prístup. Taký manažér aj ja viem byť," vyjadril sa minister hospodárstva Richard Sulík. Čiže tých, ktorí doteraz platili málo, nikto nechce. Ale zobrať ich musí. Čo by teda mali státisíce domácnosti skrachovaného dodávateľa urobiť? "Čím skôr uzatvoriť štandardnú zmluvu o dodávke elektriny a plynu, a je jedno, s ktorým dodávateľom, len nech je to naozaj čím skôr, aby nemali tie zvýšené ceny, za ktoré aktuálne musí ten dodávateľ nakupovať," odporučil analytik Badida. 

Ak sa rozhodnú pre jedného zo spomínaných troch, tri mesiace zrejme budú platiť trhové, teda aktuálne vysoké ceny. Ak po troch mesiacoch zostanú, rozdiel oproti súčasnej, teda nižšej cene, sa im vráti. Minister Sulík prišiel s riešením. Nech prejdú do SPP s plynom aj s elektrinou. "Z pohľadu nejakej dlhodobejšej stratégie pre SPP je toto dobrý krok, lebo získa až do 200 tisíc nových zákazníkov. Čomu ja som rád," odkázal minister Richard Sulík. 
A to sa už aj deje. Mnohí sa rozhodli nečakať. "Zaznamenávame zvýšený záujem zákazníkov o návštevu našich zákazníckych centier SPP. Preto by sme chceli požiadať o trpezlivosť," uviedol hovorca SPP, Ondrej Šebesta. Vážnosť situácie podčiarkujú aj zistenia analytikov. Tí hovoria, že pád Slovakia Energy zďaleka nemusí byť prvým a posledným.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy