Zatiahnuté
Bratislava
Marcel
20.4.2024
V Košiciach spúšťajú inovatívny systém cestovania pomocou QR kódov
Zdielať na

V Košiciach spúšťajú inovatívny systém cestovania pomocou QR kódov

KOŠICE / Vyzerá to tak, že už o niekoľko rokov vám bude pri návšteve Košíc stačiť mobilný telefón, vďaka ktorému si nakúpite, užijete si množstvo atrakcií a kedykoľvek sa odveziete mestskou hromadnou dopravou. Cestujúci navyše získajú výhodu, akú nemajú široko, ďaleko.

Košice sa stávajú slovenským lídrom v zavádzaní smart noviniek

Po novom s takou prichádza dopravný podnik, a cestovanie električkou alebo autobusom sa stáva lákavejšie. "Takáto služba nie je dostupná ani v okolitých štátoch," hovorí generálny riaditeľ Antik Telekom Igor Kolla. Cestujúci si pomocou aplikácie v telefóne a QR kódu umiestneného na autobuse môžu expresne rýchlo kúpiť lístok. 

Pri autobusových zastávkach sú postavené prenosné dobíjacie stanice

Cestujúci si môžu požičať bicykel, kolobežku alebo elektrický skúter"Doteraz cestujúcich odrádzalo najmä to, že po príchode na finálnu zastávku, museli pešo prejsť pomerne veľkú vzdialenosť," hovorí Kolla.

Cestujúceho to nebude stáť nič naviac. "Za jeden lístok na jazdu MHD získajú voľné minúty na zdieľanú dopravu," tvrdí generálny riaditeľ DPMK Vladimír Padyšák. "Cena cestovného lístka je dokonca nižšia ako pôvodná cena," hovorí Kolla. 

"Auto teraz môžem nechať, tým, že sú zápchy, tak MHD sa veziem až na najbližšiu zastávku k práci, kde si sadnem na niektoré z elektrických vozidiel a idem až úplne do cieľa," hovorí užívateľ smart cestovania.  

"Vďaka kombinácií hromadnej a zdieľanej dopravy sa vie človek dostať až do historického centra Košíc," hovorí Kolla. 

Za posledné roky klesol počet cestujúcich mestskou dopravou až o tretinu. Toto zlepšenie by mohol Košičanov opäť prilákať na jazdu autobusom alebo električkou. "Chceme tým odbúrať množstvo áut na cestách," hovorí Kolla.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy